Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Muzeul Apei I Racord la rețeaua culturală a Timișoarei

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
1.252.655 lei

Muzeul Apei I Racord la rețeaua culturală a Timișoarei propune activarea unui nou spațiu muzeal și cultural într-o zonă periferică a orașului, formată din cartierele rezidențiale Ciarda Roșie, Braytim și Soarelui. Muzeul Apei valorifică patrimoniul industrial al fostei Uzine de Apă potabilă Urseni, precum și a clădirior Secession de început de secol XX. Scopul este reconstituirea legăturilor identitare dintre oameni și locuri emblematice pentru evoluția orașului. La confluența dintre arte, tehnologie și știință, Muzeul Apei este un spațiu al experimentării și creativității interdisciplinare, în care apa, element vital, este liant social, subiect de investigație și sursă de inspirație.

Puternic ancorat nu doar în moștenirea trecutului, ci și în nevoile prezentului și posibilitățile viitorului, activitatea muzeului este orientată către accesibilizarea și democratizarea culturii,  consolidarea de practici de mediere culturală pentru dezvoltarea și diversificarea publicului. Contribuția proiectului la moștenirea titlului de Capitală Europeană a Culturii constă în activarea unei zone a orașului lipsită de ofertă cultură, în îmbogățirea infrastructurii culturale cu un ansamblu muzeal cu valoare patrimonială și amenajat în serviciul implicării și stimulării creativității publicului.

Scopul proiectului a fost de a introducere în programul de deschidere al Capitalei Culturale a celor două vechi uzine de apă, piese de patrimoniu industrial bine păstrate, transformate prin ample proiecte de regenerare și intervenție. Deschiderea acestor locuri inedite publicului a urmărit crearea unui calendar de evenimente și parteneriate pentru 2023, dar și ulterior. Obiectivele proiectului au fost organizarea, în ambele uzine, a unui program de o zi dedicat publicului larg, cu vizite ghidate, ateliere de lectură și activități pentru copii, precum și organizarea unui eveniment de networking, în care operatori culturali, organizații civice și educaționale și artiști independenți să descopere Uzina de Apă Urseni, viitorul Muzeu al Apei din Timișoara, să propună colaborări și idei de viitoare activități ce pot fi găzduite de fostele uzine. Proiectul va consolida o rețea de parteneri locali, naționali și internaționali dedicați promovării patrimoniului și muzeelor apei ca entități esențiale pentru viitorul societății umane. 


Distribuie
Este utilă această pagină?