Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Moștenire I Timișoara în viziunea arhitectului Székely László

Perioada
octombrie - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
42.475 lei

Timișoara în viziunea arhitectului-șef Székely László este derulat de către Fundația Diaspora în parteneriat cu Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara. Proiectul presupune o expoziție inedită care să reflecte opera arhitectului Székely László de numele căruia sunt legate clădiri emblematice ale Timișoarei. Vernisajul va avea loc într-una din ultimele clădiri care s-au construit după planurile arhitectului și anume în Casa Maghiară de pe Bulevardul Revoluției nr. 8. Expoziția va fi deschisă publicului timp de două luni.  

Promovarea operei arhitectului Székely László, viziunea acestuia pentru modernizarea Timișoarei într-un stil arhitectural atât de european, oglindit în clădirile proiectate devenite emblemă de stil, este necesar și esențial pentru identitate și istoria locului. Obiectele din expoziție vor fi amplasate în încăperi diferite, în holul clădirii, sală principală. În programul manifestării vor avea loc și proiecții de film. Pe fațada clădirii vor fi amplasate mashuri care vor promova clădirile emblematice create de Székely László, ca o invitație pentru public cre să treacă pragul și să viziteze expoziția. Vernisajul va fi prezentat de cunoscători ai domeniului, dar și de nepoata arhitectului, Judith Birtalan, de  arhitectul conf. Gabriel Székely, cel mai bun cunoscător pe plan profesional, dar și arhitectul care lucrează  actualmente și la renovarea Casei Maghiare proiectată de Székely László.  

Valoarea adăugată a proiectului este alegerea locației, anume Casa Maghiară, o capodoperă creată de Székely László. Cel mai important câștig îl constituie promovarea operei arhitectului Székely László fundamental legată de identitatea Timișoarei, sensibilizarea locuitorilor orașului față de moștenirea patrimoniului material și imaterial. La manifestări vor participa și elevi în intenția de a transmite mai departe valorile și moștenirea lăsată de Székely László. Conceptul central al proiectului este promovarea operei lui Szekely Laszlo evidențiind caracterul multicultural și european al orașului încă din secolul trecut.  


Distribuie
Este utilă această pagină?