Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Michal Mitro

Organizator
Michal Mitro
Perioada
26 februarie-19 martie 2024
Suma solicitată
9995 lei

Michal Mitro este artist și cercetător, cu studii în psihologie și sociologie, lucrează în diverse discipline și medii. Ca artist, Michal Mitro se concentrează asupra nuanțelor din viața de zi cu zi, precum și asupra hiper-obiectelor de pe planetă, la scară planetară. În practica sa artistică, transpune imaginația sociologică așa cum a fost inventată de Ch. W. Mills în creații artizanale, combinând medii sculpturale cu elemente de sunet, lumină și electricitate. Temele pe care le abordează explorează relațiile dintre lumile umane și cele mai mult decât umane, precum și presupusa fricțiune dintre natural și artificial. Michal Mitro propune narațiuni inspirate, dar și tulburătoare, pentru a planta semințe de/despre viitor.

Pe lângă faptul că este un practician activ, Michal este și curatorul unui program la ssesi (spațiu sigur pentru explorarea ideilor) având cu sediul într-o grădină comunală recuperată din natură pe dealurile abrupte ale râului Svratka din Brno, Cehia. Este electrician autorizat, proiectant de sisteme solare și cercetător la Facultatea de Arte Frumoase din Brno a Universității de Tehnologie. Michal este tatăl unui băiețel de șase ani, Mateo, de la care declară că învață multe despre creativitate și curiozitate.

Michal Mitro a vizitat pentru prima dată Timișoara în luna octombrie a anului 2023 cu ocazia festivalului Simultan, prilej cu care a expus lucrarea Edge of Chaos. A petrecut o săptămână în oraș și prin împrejurimi. A fost impresionat de oraș și de oamenii implicați în cadrul festivalului.  Consideră mobilitatea Power Station o oportunitate extraordinară de a-și continua povestea cu Timișoara pe care simte că a început-o anul trecut, de a crea parteneriate și prietenii de durată, dar și de a crea într-un mediu nou și provocator.

În faza de cercetare a proiectului, Michal Mitro va aduna informații despre sisteme de sunet mobile, amplificatoare cu consum redus de energie, amplificatoare eficiente de sisteme de baterii eficiente și încărcare solară în mișcare. Construirea de difuzoare pe măsură. Are deja o experiență solidă cu boxe și amplificatoare pe care le-a construit pentru instalația Edge of Chaos, dezvoltată în cadrul bursei Visegrad Residency cu Office of Sound, Katowice, Polonia. Mitro are  certificare de electrician și lucreză de un an în domeniul sistemelor solare. Va colabora cu Simultan, planZero și Zumzet.

Două săptămâni în atelier, asistat de planZero și Zumzet, timp în care Michal Mitro va lucra la elementele tehnice și sculpturale ale sistemului de sunet care va fi lucrarea sa. Se va întâlni cu artiștii locali, cu muzicieni locali care se vor implica să cânte cu sistemul de sunet creat de el, va căuta locații și își va stabili trasee de performanță. În cea de-a treia și ultima săptămână, va realiza mai multe intervenții publice, concerte și evenimente culturale.


Distribuie
Este utilă această pagină?