Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Marina Paladi

Organizator
Marina Paladi
Perioada
3 aprilie-14 aprilie 2024
Suma solicitată
14.529 lei

Marina Paladi s-a născut în Republica Moldova. În prezent locuiește și activează la Timișoara. A urmat un master în Patrimoniu, Istoria Artei și Curatoriat în Artele Vizuale la Facultatea de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara, cu teza Variațiuni vizuale ale textului în arta contemporană din România și Republica Moldova după 1990. În 2019, în cadrul Școlii de critică și Jurnalism Cultural, TmCult, Asociația Contrasens, Marina Paladi a câștigat o bursă. Ca urmare a bursei a efectuat un internship la Revista ARTA. Ulterior, a devenit colaborator permanent al revistei. Publică cronici de expoziții și texte critice.

A fost custode în cadrul Festivalului Simultan, ediția a XV-a (2020). A fost mediator cultural la expozițiile EuropaWonderland și Body Space: Territories and Citizenship, organizate de Asociația Contrasens (2020) și Seasons End, precum și la Aripa secretă din cadrul Bienalei Art Encounters. Our Other Us, ediția a IV-a (2021). În 2022, a colaborat cu Festivalul Simultan în calitate de curator, în cadrul proiectului Simultan Media Archive. A curatoriat o selecție de filme din arhiva celor 16 ediții a festivalului.

După absolvire, în perioada octombrie 2022 – mai 2023, a efectuat un internship la Muzeul Regal din Torino, Italia, în cadrul departamentul educațional unde a dezvoltat un program amplu de activități pentru familii în spațiul muzeal (1 activitate/weekend). A coordonat o serie de tururi ghidate și ateliere de lucru pentru școli în cadrul expoziției temporare de fotografii Focus on Future. 14 Fotografi per l’Agenda ONU 2030, și a organizat o serie de tururi ghidate în Palatul Regal pentru comunitatea românilor din Torino. Din august 2023, colaborează pe proiecte culturale cu galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara, în calitate de mediator cultural.

Mobilitatea are ca scop profesionalizarea individuală în domeniul criticii de artă și promovarea conexiunilor între tinerii artiști din Timișoara și Viena. Viziunea Marinei Paladi este de a crea o rețea solidă de colaborare și transfer de cunoaștere între aceste două comunități artistice, îmbogățind astfel peisajul cultural și oportunitățile pentru artiștii emergenți din Timișoara. Colaborarea cu Denise Parizek, curator și critic de artă independent, reprezintă pentru Marina Paladi o oportunitate de a dobândi cunoștințele și instrumentele necesare pentru a naviga în mod eficient în complexitatea lumii artei, pentru dezvoltarea tehnicilor de scriere și evaluare critică a expozițiilor și elaborarea strategiilor de promovare a artiștilor emergenți.

Proiectul propus în cadrul mobilității presupune cercetarea scenei artistice din Viena prin efectuarea vizitelor de atelier (ghidată de Denise Parizek), realizarea unor interviuri cu artiști și curatori, participarea la expoziții, evenimente și ateliere de lucru și publicarea unui material critic în Revista ARTA. Prin integrarea cunoștințelor teoretice cu experiența practică, mobilitatea îi va consolida capacitatea de a se implica în mod critic în arta contemporană locală, de a susține artiștii emergenți și de a contribui în mod semnificativ la dialogul și discursul cultural, atât pe plan local, cât și internațional. Prin valorificarea platformelor digitale și a social media, Marina Paladi îți propune să construiască o rețea de conexiuni și colaborări virtuale și in real life între artiștii din Timișoara și Viena, facilitând un dialog profesional ca mod de comunicare conectat în rețea.


Distribuie
Este utilă această pagină?