Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Lucruri în derivă

Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Aș putea numi asta o lucrare despre gunoi și ar ține fără probleme, dar nu este tot. Aș putea să o denumesc o lucrare despre importanța gândirii ecologice sau despre managementul durabil al apei la nivel local. Despre beneficiile apei curate sau ale ecosistemelor urbane. Toate acestea ar funcționa. Dar nu caut ceva care ar putea funcționa pe hârtie, ci ceva care ar putea funcționa la nivel de afect. Când ești în derivă, totul ar putea funcționa, dar nimic nu vorbește despre poziția ta. Pentru că poziția ta continuă să se schimbe de când te muți într-un loc întâmplător, unde curentul te va conduce. 

Planul meu este să călătoresc la Timișoara și să merg la întâmplare pe malul râului și să aleg câteva lucruri din el. Lucruri care nu ar trebui să fie acolo, dar poate s-au adaptat la ele, sau poate râul s-a adaptat la ele. Mucegai, miceliu, plante parazite - orice oaspete nedorit care rămâne peste bun venit devine la rândul său gazdă. 

Acești oaspeți transformați în gazde vor fi protagoniștii mei într-o nouă lucrare, instalată ideal într-unul dintre micile vaporetto care oferă plimbări pe râu prin tot orașul. În funcție de disponibilitatea companiei de transport, lucrarea ar putea ocupa mai mult spațiu ca o instalație încrucișată între ceramică și audio, sau pur și simplu o sugestie vizuală printr-un obiect de ceramică amplasat pe bara de care călătorii se țin în timpul călătoriei, însoțită de un cod QR. Ceramica ar semăna cu protagoniștii - deșeuri din poveste și ar transforma aceste obiecte mondene în avatare care pot conduce o poveste. Lucrarea va fi prezentată în cadrul expoziției de grup Soarele albastru, derulată de Asociația Galeria Nouă și curatoriată de Anja Lueckenkemper. 

Lucrarea este parte dintr-un proiect mai amplu realizat de Asociația Galeria Nouă în colaborare cu Galeria Anca Poterașu și curatoriat de Anja Lueckenkemper ce activează în Berlin, oferind acestui proiect un caracter internațional. Proiectul se asociază obiectivelor programului de bursă artistică prin sprijinirea abordărilor interdisciplinare și încurajarea participării publicului, incluzând lucrări prezentate în spațiul public timișorean simbolic pentru locuitorii orașului, Canalul Bega. De asemenea, proiectul se asociază obiectivelor de program pentru capitala culturală europeană și în cadrul componentei Power Station prin consolidarea capacităților ecosistemului local, prin activarea acestor vaporetto în oraș, ca vehicule pentru arta contemporană în spațiul public local. 

 

Larisa Crunțeanu a studiat Jurnalism (Licență) și Fotografie și Imagine Dinamică (masterat), iar în 2021 și a susținut lucrarea de doctorat la Universitatea de Artă din București. Artista lucrează cu video și performance, la intersecţia dintre cercetare și explorare, adeseori în cadrul unor proiecte colaborative, creând contexte pentru dezvoltarea unor noi practici artistice.

Lucrările Larisei Crunțeanu au făcut parte din expoziţii precum Do It By Heart la Muzeul Naţional de Artă Contemporană (expoziție personală), dar expoziții de grup și personale la Muzeul Național de Artă Contemporană, Biennale Matter of Art Prague, Kunsthalle Osnabrück, la SAVVY Contemporary Berlin, Zacheta Project Room Varșovia, RKI Berlin, Museu de Arte Brasieira – MAB FAAP, São Paulo. În 2023, artista a lansat prima sa carte de artist, Protocoale ale Singularității.


Distribuie
Este utilă această pagină?