Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Laborator Speculativ Doar Mâine

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
209.210 lei

Laborator Speculativ Doar Mâine este un proiect realizat de Asociația Doar Mâine în Arad și Timișoara între aprilie și decembrie 2023. Scopul proiectului este de a dezvolta un laborator interdisciplinar de învățare, cercetare și creație abordând o metodologie speculativă și este o componentă complementară a proiectul Post-educația. Pedagogii ale crizei, stația Orizonturile Cunoașterii, concluzionând și concentrând activitatea acestuia într-un laborator - spațiu independent destinat cercetării, educației și creației. 

Laboratorul are un caracter educativ și creativ folosind ca repere practici din domenii precum: știință, artă new media și speculativă, design speculativ, literatura de anticipație, realism speculativ etc. Ne propunem să abordăm multitudinea de viziuni asupra viitorului generate de comunitățile locale, ținând cont de specificitatea zonei, dinamica socio-culturală, economică și de crizele din prezent. Angajarea mai ales a publicului tânăr, în activitățile laboratorului, este un element esențial relevant prin insight-ul specific nativilor digitali și prin legitimarea implicării lor directe în căutarea de căi mai dezirabile și responsabile spre viitor. 

Activitatea laboratorului în 2023 va cuprinde colaborare și schimb de bune practici cu Ars Electronica Linz în jurul programul Create your world; expoziția Laborator Speculativ Doar Mâine realizat în colaborate cu Furna Art & Culture Linz, Politehnica Timișoara, UNATC București, Facultatea de Arte și Design, UVT, Facultatea de Design, UAV Arad, Facultatea de Teatru și Film, UBB Cluj-Napoca, în care invităm echipe de studenți să creeze și să expună lucrări despre abordări alternative ale viitorului; ateliere de cercetare speculativă, întâlniri de lucru ale studenților și elevilor; activități de mediere culturală și dezvoltare a laboratorului speculativ ca spațiu independent.


Distribuie
Este utilă această pagină?