Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Jorge Estupiñán Dávila

Perioada
10 noiembrie-20 noiembrie 2023
Suma solicitată
7300 lei

Jorge Esda/Jorge Estupiñán Dávila este manager cultural și curator în Insulele Canare. A studiat Artele, are un master în Artă contemporană. În prezent, beneficiază de o bursă pentru a continua masteratul în curatoriat de artă digitală oferit de Universitatea Ramon Llull și Școala ESDI. Din anul 2022, Jorge Estupiñán Dávila este co-director al Rezidenței artistice Vega de Agua din Gran Canaria. Rezidența promovează proiecte care îmbunătățesc practicile colective și favorizează experiențele de viață împărtășite între localnici și rezidenții internaționali. Vega de Agua se concentrează pe procesele de cercetare și creație. Recent, Jorge a fost co-responsabil de curatoriat împreună cu Tinatin Ghughunishvili al expoziției Suspense de Annabelle Adbo-Godeau la Orangerie.

În anul 2022, a lucrat în München unde, alături de Daria de Beauvais, a curatoriat mai multe expoziții la Palais de Tokyo. De asemenea, Jorge Estupiñán Dávila a oferit sprijin curatorului român Corina Apostol pentru Orchidelirium, expoziția din Pavilionul Estoniei la Bienala de la Veneția din 2022, precum și pentru expoziția What Makes Another World Possible? la Tallinn Art Hall în 2021. Profund interesat de concepte precum Dreptul la oraș și Clubul culturii, Jorge a realizat o serie de proiecte de cercetare în cadrul unor rezidențe la Izolyatsia (Kiev, 2019), Vent Space (Tallinn, 2021) și i-Portunus fellowship (Tbilisi, 2019-2020). De asemenea, Jorge Esda a scris pentru publicații precum Resident Advisor, culturespagne.fr, și Academia Estoniană de Arte.

Mobilitatea este despre/pentru stabilirea de noi dialoguri transnaționale cu scena artistică din Timișoara, prilej de noi oportunități și acțiuni în domeniul artei contemporane. În calitate de co-director cultural la Vega de Agua din Insulele Canare, Jorge Estupiñán Dávila este interesat să conecteze tendințele artistice emergente din Insulele Canare și din alte teritorii, de a construi legături între aceste teritorii geografice/artistice. În cadrul mobilității, Jorge Estupiñán Dávila va colabora cu InDecis în proiectul Dincolo de sunete, scopul fiind încurajarea dialogurilor transnaționale. Proiectul cercetează implicațiile politice ale sunetului în era digitală și posibilitatea de a ne apropia de sunet dintr-o perspectivă multidisciplinară, abordare care deschide noi căi de colaborare între artele vizuale și arta audiovizuală (inclusiv arta sonoră). Proiectele InDecis sunt concentrate în zona artei digitale, parte semnificativă a preocupărilor.  În cadrul mobilității, Jorge Estupiñán Dávila va vizita studiouri de artiști și instituții, va participa la acțiuni/sesiuni în cadrul ediției a Școlii de toamnă de curatoriat.

Insulele Canare sunt izolate geografic, iar mobilitate servește drept poartă strategică pentru a conecta cultura Insulelor cu Europa continentală. Răspunde nevoii de întărirea a legăturilor culturale și extinderea oportunităților de colaborare artistică, contribuind în cele din urmă la dialogul global în domeniul artei digitale și rolul său dinamic în explorarea și exprimarea culturală.


Distribuie
Este utilă această pagină?