Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Infinity, the path of the plastic monsters

Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Proiectul va începe cu achiziționarea componentelor pentru realizarea a două mașini compacte de reciclare a plasticului. Prima mașină este un dispozitiv pentru mărunțirea plasticului sau tăierea lui în particule foarte mici. A doua mașină este o presă la cald, care transformă plasticul deja zdrobit într-un aliaj omogen sub formă de țiglă. După achiziționarea articolelor necesare, voi proceda la asamblarea mașinilor și a le face funcționale. Mașinile constau din două componente principale - mecanică și electronică. Pentru a le realiza, voi folosi ajutor atât pentru părțile mecanice, cât și pentru cele electronice. Timpul pentru care prevăd fabricarea dispozitivelor este de aproximativ două-două luni și jumătate. 

După realizarea mașinilor, voi trece la pasul următor, care este colectarea materialului pentru reciclare. Această parte va presupune implicarea majoritar a tinerilor, cu ajutorul cărora vom colecta deșeuri de plastic, curățând o zonă poluată a orașului Timișoara. Procesul de colectare a deșeurilor plastice va fi documentat și inclus în expoziția finală. Pe lângă acțiunile de colectare a deșeurilor din mediul urban, voi face și o invitație deschisă pentru cei care doresc să-și doneze deșeurile de plastic. Persoanele care răspund la invitația deschisă vor fi invitate să participe la un atelier deschis în timpul confecționării farfuriilor de plastic. 

După colectarea materialului necesar, voi începe procesul de realizare a plăcilor de plastic. Procesul de creare a acestora va fi deschis și accesibil tuturor vizitatorilor spațiului de lucru, precum și vizite organizate și ateliere pentru cei care doresc. Confecționarea plăcilor și atelierele se vor desfășura în spațiul deschis al NAVA C 2 (NAVAC2 este un grup artistic din care sunt membru de la sfârșitul anului 2022). După producerea plăcilor de plastic, se va trece la producerea lucrărilor. Lucrările vor fi două sau trei la număr (în funcție de materialul pe care reușesc să-l adun și să prelucrez). Vor fi figuri mari (aproximativ un metru și jumătate, doi) care înfățișează creaturi mitologice imaginare sau monștri fictivi. 

După realizarea lucrărilor, voi mai face o acțiune cu lucrările în mediu urban. Ideea este de a le plasa într-un mediu urban diferit și de a documenta procesul. Un element important al acțiunii este documentarea reacției persoanelor care ating lucrările. După acțiuni, lucrările vor fi expuse în spațiul galeriei NAVA C2 împreună cu documentația proiectului. Utilizarea materialelor reziduale pentru a crea lucrări a însoțit calea mea creativă încă de la început. Am început să folosesc materiale aruncate, precum piatra, metalul și lemnul, care au devenit un lait-motiv important în munca mea. 

În 2015, am început să lucrez cu plasticul. Această nouă latură a drumului meu creativ a fost o continuare logică a muncii mele anterioare cu deșeurile, dar a fost provocată și inspirată și de contactul meu cu lucrările lui Tony Cragg și Vic Munitz. Acest lucru m-a determinat să devin interesată de ideea societății de consum și să mă uit la problemele epocii plasticului în care trăim. Lucrările mele sunt un fel de rezumat grotesc într-o imagine vizuală directă a omului plastic modern. 

Tsvetelina Angelova s-a născut în orașul Pleven, Bulgaria, în anul 1989. A absolvit liceul în 2008, specializarea limba și literatura bulgară. În același an și-a început studiile de licența la Plovdiv la Academia de Muzică, Dans și Arte Plastice, unde a studiat și a absolvit în 2012 specialitatea Pedagogia Educației Plastice, Specializarea – Sculptură, conf. univ. Svilen Kostadinov. În perioada 2012-2014, a urmat un master în aceeași specialitate, pe care nu l-a absolvit.

În timpul și după studii a început să lucreze activ în domeniul sculpturii. În primii ani a lucrat cu materiale clasice precum piatra, lemnul, bronzul și metalul și subiecte clasice precum figurativul. Din 2015, a început să lucreze cu materiale alternative, precum plasticul reciclat, dar și polistiren, cleiuri și altele. Trăiește și lucrează în orașul Plovdiv, Bulgaria, de la începutul studiilor sale superioare până în 2022. În perioada 2014 - 2016, a participat la numeroase expoziții, proiecte, acțiuni, plus participarea la grupul de performanță dumb dupp. A participat expoziții internaționale în Turcia, Bratislava, Maroc și Spania. În 2019, a lucrat în cadrul proiectului Via Transilvania, până la finalizarea acestuia în 2022. De la sfârșitul anului 2022, locuiește în Timișoara. Face parte din grupul de artă NAVA C2.


Distribuie
Este utilă această pagină?