Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

In-Between Realms

Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

În perioada bursei de creație, intenționez să desfășor o documentare fotografică a vieții și atmosferei dintr-un număr de 10 ateliere de artă independente, precum și a unui artist-run space gestionat de artiști. Atelierele vizate activează în diverse domenii, de la pictură, sculptură, grafică, ceramică, la design vestimentar, new media art. Prin intermediul fotografiei, voi urmări să surprind autenticitatea și energia acestor spații, documentând procesele creative, interacțiunile artistice și modul în care aceste spații sunt locuri de experimentare și expresie artistică, dar și realitățile cotidiene cu care se confruntă.  

Pe parcursul documentării, voi fi prezent și implicat activ în activitățile desfășurate în aceste spații. Voi participa la ateliere, expoziții și evenimente organizate de către artiști, pentru a obține o perspectivă mai profundă asupra vieții artistice și a relațiilor artistice din aceste medii independente. Voi petrece timp în proximitatea atelierelor, observând și înregistrând momentele de creație și interacțiune, pentru a crea o documentație autentică și semnificativă. 

O parte importantă a proiectului va fi dedicată cercetării modului în care Capitala Culturală Europeană influențează spațiile de artă independente și modul în care comunitățile artistice se adaptează și se dezvoltă în acest context.  Prin intermediul unor scurte interviuri cu artiști și proprietari de spații de artă independentă îmi propun să ajung la o  înțelegere a perspectivelor și experiențelor lor legate de evenimentul cultural. Aceste interviuri vor oferi o perspectivă autentică și personală asupra modului în care acest eveniment influențează comunitatea artistică locală. 

Prin acest proiect de documentare fotografică, voi explora și documenta parcursurile artistice ale unui grup divers de artiști. Fiecare artist abordează diferite etape ale călătoriei lor creatoare: unii se află în stadiul inițial, la primul atelier, în timp ce alții au ajuns deja la cel de-al treilea atelier, aducând cu ei o bogată experiență acumulată. În plus, în cadrul proiectului meu, voi explora și evenimentul în sine al nașterii unui nou spațiu independent. Voi documenta procesul de creare a acestui spațiu, implicarea artiștilor și comunității în construirea și dezvoltarea acestui loc nou de exprimare artistică.  

De asemenea, voi realiza o documentație a momentului în care alte spații de artă independentă ajung la finalul existenței lor, evidențiind schimbările și impactul acestor evenimente asupra comunității artistice.  Prin această abordare, voi explora nu doar fazele distincte ale călătoriei artistice, ci și întregul ciclu de viață al unui spațiu de creație: de la naștere, evoluție și până la momentul în care acesta își găsește încheierea. Un aspect important al proiectului meu va fi crearea unei reviste online, care va cuprinde selecții din fotografiile realizate în timpul documentării, însoțite de un scurt text care va reflecta opiniile și gândurile artiștilor raportate la statutul propriilor ateliere. Această revistă va oferi o platformă de acces public larg la imaginile capturate, permițând astfel oamenilor să descopere și să se conecteze cu aceste spații independente de artă.  

Alegerea unei reviste online în defavoarea uneia fizice vine dintr-o preocupare pentru protejarea mediului și reducerea consumului de hârtie. Într-o eră digitală în continuă evoluție, revista online oferă accesibilitate și posibilitatea de a ajunge la un public mai larg, fără a fi necesară producția și distribuția fizică a exemplarelor tipărite. Ca alternativă, propun crearea unui număr limitat de postcarduri cu fotografiile din proiect, care includ un cod QR pentru a accesa revista online, aduce un echilibru între dorința de a oferi o experiență tangibilă și autentică și respectul pentru mediul înconjurător. În final, intenționez să organizez o expoziție de fotografie care să prezinte rezultatele proiectului meu. Această expoziție va oferi publicului o experiență vizuală directă și va evidenția viața autentică a artiștilor în mediul lor natural, complexitatea și diversitatea procesului creativ, precum și să explorez provocările și satisfacțiile pe care le întâmpină acești artiști în căutarea lor de exprimare și autenticitate. 

Andrei Dinică Nicolescu este artist local, absolvent al Facultății de Arte și Design a Universității de Vest din Timișoara unde a urmat și un masterat în arte vizuale, specializarea pictură. În anul 2018, a avut ocazia să-și dezvolte cunoștințele artistice și să-și îmbogățească experiența prin intermediul unei burse Erasmus+ la École Supérieure d'Art de Lorraine - ÉSAL din Metz, Franța. Experiența i-a oferit oportunitatea de a interacționa cu artiști internaționali și de a-și lărgi orizonturile în ceea ce privește abordările artistice contemporane.

Practica sa artistică este diversă și bazată pe experimente tehnice. A explorat și experimentat cu diferite medii și tehnici, trecând de la pictură la instalații, de la sculptură digitală la performance, de la gravură la fotografie. Spiritul aventuros și dorința de a explora noi teritorii tehnice și conceptuale îl definesc ca artist.


Distribuie
Este utilă această pagină?