Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

HerCity, Our Europe

Organizator
Asociația SPICC
Perioada
iunie - noiembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
120.590 lei

În irepetabilul an 2023, Timișoara este Capitală Europeană a Culturii, Her City, Our Europe aduce prinos de recunoștință femeilor care au marcat cultura Timișoarei și celor care au militat pentru unitatea Europei, propunând publicului timișorean un periplu prin istorii mai puțin știute, țesute din visele predecesoarelor noastre. Reconfigurăm istoria, cultura și geografia orașului chemat să reprezinte cultural Europa, recuperându-i dimensiunea feminină. La capătul acestui demers, care va reconecta femeile cu o istorie a locului și a Europei, din care nu au lipsit niciodată, tehnologia va lumina firele invizibile care ne leagă în neștiute și surprinzătoare feluri, într-o poveste comună despre idealul unei lumi mai drepte, mai libere, mai echitabile.

Pe tot parcursul acestei călătorii surprinzătoare, prin Timișoara și Europa feminine, ghid ne va fi generația feministă de mâine, la a cărei creștere și dezvoltare este invitat întregul public timișorean să asiste. Trei experimente culturale inedite, relevante și participative, oferite publicului larg vor contribui la conturarea unei identități comune, europene, în numele unui viitor inclusiv, în care femeile  sunt parte integrantă și indivizibilă a comunității culturale locale și europene. Acest dialog cu publicul, facilitat de către tehnologie, va crea noi forme de comunicare între publicul timișorean și cel european, fluidizând până la disoluție granițele fizice.

În spatele imaginii convenționale, Timișoara ascunde profiluri neexplorate și istorii încă nedezvăluite. HerCity va oferi o imagine alternativă a orașului, un itinerariu feminin capabil să depășească abordarea reductivă și parțială a turismului de masă, originat într-o istorie scrisă aproape în exclusivitate de către bărbați, un traseu care va reconecta femeile cu trecutul și prezentul unei istorii și culturi urbane  mai apropiate de adevăr, recunoscând și informând asupra contribuției femeilor locului la patrimoniul cultural local. HerEurope vizibilizează aportul femeilor la construcția europeană, prezentându-le publicului timișorean în cadrul unei expoziții itinerante multimedia, menită să le omagieze viziunea și visele despre o Europă democratică, solidară și, mai ales, unită de o cultură comună. Celebrăm, recunoaștem și onorăm prin HerParty nu doar inițiativa Melinei Mercouri, căreia îi datorăm proiectul Capitală Culturală Europeană, grație căruia Timișoara poate străluci astăzi pentru întreaga lume, ci și energia, curajul și motivarea tuturor predecesoarelor noastre, ale căror experiențe ne întregesc biografia comună. Un eveniment muzical artistic, susținut de către femei temerare, care au abordat domenii muzicale neconvenționale (DNB), pentru femeile care ne sunt sursă de inspirație și tărie și veritabile modele.


Distribuie
Este utilă această pagină?