Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Happenings and Performances for Timisoara’s Heritage

Perioada
aprilie – octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
150.000 lei

Happenings and performances for Timisoara’s heritage/Spectacole și evenimente pentru  patrimoniul Timișoarei este inclus în Spotlight Heritage Timișoara 2023/Patrimoniul sub  reflectoare Timișoara 2023 – inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara, realizată  în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Timișoara Capitală Europeană  a Culturii 2023. Happenings and performances for Timisoara’s heritage își propune  promovarea intersecției dintre artele performative, patrimoniu și știință, împreună cu tehnologiile  digitale și inovare către publicul larg, dedicate creșterii capacității de a pune în valoare patrimoniul orașului Timișoara.

În parteneriat cu Teatrul Basca (Asociația SolidArt), Teatrul Thespis (Asociația Diogene), Colegiul  Național Ion Vidu Timișoara, Magnum Dance Sport Team, Fundația Pentru Voi, Fundația Triade, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, dezvoltarea a 5 happenings și spectacole - performance are ca scop consolidarea cooperării dintre instituțiile culturale cu  experiență, muzeu național și universitate și grupuri de artiști tineri, elevi și studenți, dar și cu persoanelor dezavantajate. Scopul principal este de a mări accesul la cultură a noilor generații, de a consolida relația locuitorilor orașului cu patrimoniul material și intangibil din cartierele istorice și  cartierele dormitor, activitățile determină implicarea lor activă în co-crearea artefactelor culturale cu  ajutorul tehnologiei și a performance-urilor. Prin poveștile spuse, caracterele creionate și aduse la viață proiectul evidențiază și îmbunătățește imaginea femeilor în patrimoniul intangibil. Toate  produsele culturale vor fi integrate în aplicațiile online, mobile, cu licențiere liberă.  

 Viziunea proiectului este ca prin poveștile spuse, caracterele creionate și  aduse la viață să îmbunătățim imaginea femeilor din Timișoara în patrimoniul intangibil. Proiectul va deveni o școală de arte performative cu modelarea accesului la cultură prin mediere și co creare, prin intensificarea participării live a spectatorilor, prin utilizarea integrată a tehnologiilor digitale. Urmărim creșterea capacității operatorilor culturali din arte performative de a pune în valoare  patrimoniul orașului Timișoara, promovarea intersecției dintre artele performative, patrimoniu, împreună cu știință,  tehnologiile digitale și inovare către publicul larg, precum și stimularea interesului localnicilor și turiștilor, de a consolida relația locuitorilor orașului cu  patrimoniul material și intangibil din cartierele istorice și cartierele dormitor și prin mărirea  accesului la cultură a noilor generații .


Distribuie
Este utilă această pagină?