Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

H2O | Transition

Organizator
Livia Mateiaș
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Intenționez să folosesc bursa Energie pentru a-mi acorda timp să aprofundez cercetarea personală legată de circuitul apei în natură și pentru a crea o instalație artistică plecând de la acest subiect. Prima etapă va fi documentarea. Aceasta implică discuții cu specialiști în domeniul apei și căutarea unor resurse (articole, cărți, studii) referitoare la apă și procesul de transformare. De asemenea, voi cerceta moduri în care apa a fost reprezentată în artă cu un accent sporit pe reprezentări ale apei în arta contemporană. 

Mi-am propus ca prin proiectul H2O | Transition, ca urmare a cercetării să realizez o instalație artistică în stil minimalist, dar contemplativ. Rolul instalației este acela de a stârni conștientizarea publicului asupra importanței apei și felului în care aceasta este o constantă a vieții. În prezent, vizualizez instalația ca fiind compusă din două elemente (o video-proiecție și o instalație circulară compusă din numeroase boluri dispuse radial). În urma cercetării și procesului creativ, lucrurile se pot dezvolta, dar aceasta este propunerea de bază pe care o vizualizez în prezent. 

Primul element se referă la o componentă digitală, mai exact voi crea un video solar, care va fi o randare digitală, nu filmare. Va fi expus sub formă circulară ca video-proiecție pe perete. Am ales să folosesc simbolul solar aici deoarece soarele prin temperatura mai crescută sau mai scăzută este un factor esențial în procesul de transformare al apei. Anul trecut am avut oportunitatea de a vizita ISS - Institutul de Științe Spațiale de la Măgurele și alături de cercetătorul Maximilian Teodorescu să observ suprafața solară, ca fiind o sferă de plasmă fierbinte care radiază energie. Am observat în detaliu petele solare, care sunt regiuni în evoluție, cu o temperatură mai scăzută decât restul suprafeței solare și un câmp magnetic puternic. Temperatura este așadar un factor important, care determină modificări atât pe suprafața solară cât și la nivelul apei sau al vieții. Zona de inspirație solară am explorat-o deja în arta mea dar oportunitatea de a vedea soarele de aproape, prin telescop la ISS mi-a stârnit imaginația și doresc să aprofundez această temă printr-o lucrare nouă. Video-ul Solar va prezenta fluxul de energie aflat în continuă mișcare la suprafața soarelui. 

În fața proiecției, la nivelul solului instalația va fi compusă din boluri minimaliste, metalice. În funcție de dimensiunea spațiului și mărimea bolurilor aceste vor fi minim 49 și maxim 108 bucăți. Inițial vor fi pline cu ghiață. O dată cu vernisajul va începe și procesul de tranziție al apei. Datorită căldurii ghiața se va topi și se va transforma în apă, iar ulterior, într-un proces lent se va evapora. În cadrul acestui proces vor exista 3 momente de întâlnire cu publicul. Vernisajul - reprezintă deschiderea oficială în cadrul căruia publicul este invitat să descopere instalația la Muzeul Apei. Bolurile vor fi în această etapă pline cu ghiață care începe să se topească. Publicul va asista astfel la primul proces de transformare. Atelier creativ - o întâlnire de tip workshop/mediere culturală în care participanții vor avea ocazia să descopere lucruri noi despre apă și să se lase inspirați de aceasta. Vom face și o vizită în Muzeul Apei. Bolurile vor fi în aceasta etapă cu apă, însă procesul de evaporare a început deja. Întâlnire de tip tur ghidat la închiderea evenimentului, când apa va fi evaporată și bolurile goale. De această dată vom contempla ce înseamnă trecerea și felul în care un element cum este apa se transformă, aparent dispare, însă continuă să existe sub altă formă (ca de exemplu vapori, în cazul apei). În această etapă, bolurile sunt goale de apă dar putem spune că sunt pline cu aer.

Semnificația bolurilor este multiplă. Pe de-o parte esta aceea de contenitor, iar pe de altă parte poate avea implicați de ofrandă punând accentul pe faptul că apa este un element prețios care trebuie tratat ca atare. Pocalul, apa vieții, apa sfințită, botezul, transformarea alchimică, apa ca simbol al înțelepciunii iată câteva metafore care pot fi aduse în discuție. Dincolo de conceptualizare și simbolistică, stilul minimalist al instalației H2O | Transition invită la contemplare și arată într-un mod simplu și direct un proces natural de transformare al apei. 

Livia Mateiaş este artist vizual, un spirit liber şi creativ. A urmat studii de licență, master şi doctorat la Facultatea de Arte şi Design a Universității de Vest Timișoara și un Master în Management la Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor Timișoara a UVT. Este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România din anul 2009, co-fondatoarea studioului de artă şi design artouching, în 2014, și a platormei DIGITAL:CANVAS\(2018).

A urmat cursuri de dans contemporan, consiliere prin artă, antreprenoriat social și cultural, mediere culturală, management de proiect și managementul voluntarilor. Ca forme de expresie artistică, Livia Mateiaș folosește grafica, pictura, arta digitală, instalația și performance-ul adaptând ușor tehnica pentru a transmite ideea. Participă la expoziții şi rezidențe artistice atât în țară cât şi în străinătate. Între rezidențe se numără: Gabriela Tudor, Agueda, PT (2021); Our Nature, Trieste, IT; Salzburger Kunstverein, Salzburg, AT. (2018); WASP (Working Art Space & Production), București, (2014); Centrul Cultural Max Pol Fouchet, Méricourt, FR (2013).

A ținut peste 200 de ateliere creative pentru diferiți beneficiari (adulți, tineri, copii, seniori și persoane vulnerabile) - activități în spațiul public, în parcuri, în galerii de artă, în spații alternative, într-o mănăstire budistă din Austria, pe un stadion în Portugalia), în centre de refugiați din Grecia), în penitenciar, în centre sociale, instituții de învățământ etc. A ințiat și implementat în Timișoara câteva proiecte finanțate, precum Arta în comunitate, Acasă pe Pământ, Podul de Poveste - comunitatea creativă Croșetăm Povești și Poduri, precum și proiectul Pixel_ART.


Distribuie
Este utilă această pagină?