Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Ghidaj smart pentru nevăzători în zona Liceului Teoretic Special IRIS

Perioada
iunie - octombrie 2022
Suma solicitată
74.389 lei

Proiectul pornește de la premisa - orașul trebuie să fie accesibil tuturor locuitorilor săi, iar tehnologia oferă  oportunități noi. Viziunea proiectului este ca Timișoara să devină un oraș smart în care persoanele cu deficiențe de vedere să aibă încredere să se deplaseze independent atât cu ajutorul bastonului alb care le asigură vizibilitate în trafic cât și prin ghidaje audio prin telefonul mobil care le dau repere și informații  importante despre mediul construit.  În Timisoara, persoanele nevăzătoare sunt absente din spațiul public deoarece există foarte puține accesibilizări.  Persoanele nevăzătoare au dreptul la fel ca toți ceilalți locuitori ai orașului să se deplaseze în siguranță. În momentul în care spațiul public va deveni mai accesibil, va crește și prezența și implicarea persoanelor cu  dizabilitati, mai ales al celor tinere, în viața orașului.

Implementarea sistemelor Step-Hear  au acordul Asociaţiei Nevăzătorilor din România şi a Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială. În România,  sistemul a fost implementat la sediul Agentiei Nationale a Persoanelor cu Dizabilitati si  Asistenţa Copilului, Universitatea Bucuresti, Municipiul Cluj Napoca, Municipiul Iași, Consiliul Judetean  Constanţa, Mega Mall Bucureşti, USAMV Bucuresti, Liceul de nevăzători Regina Elisabeta , Bucureşti, Tribunalul  Bucureşti, Parc City Mall Constanţa, Primaria Sectorului 4 Bucuresti. În alte țări din lume există sisteme de ghidaj „smart” pentru nevăzători care constau în dispozitive neintruzive plasate în spațiul public care pot comunica prin sisteme NFC (Near Field Communication) cu aplicații instalate  pe telefoane smart ale nevăzătorilor aflați în deplasare. Elevii Liceului Special Iris din Timișoara sunt încurajați  să deprindă abilități de viață independentă însă deplasarea prin oraș rămâne foarte riscantă în lipsa unui spațiu adaptat pentru nevoile persoanelor nevăzătoare.

Asociația pentru Sprijinirea Copiilor și  Tinerilor Ambliopi și Nevăzători Iris (ASCTAN) va desfășura un proiect  de accesibilizare cu mijloace smart a zonei din vecinătatea Liceului Special Iris și curtea interioară acestuia.  Activitățile vor fi proiectare incluzivă cu participarea comunității de adulți și tineri nevăzători cu experiență în  deplasarea independentă în spațiul urban; achiziție și programare ghidaj audio și montaj pentru un număr de  51 de dispozitive de ghidaj; activități experiențiale în grupuri mixte de copii nevăzători și copii tipici pentru  explorarea mediului, realizarea de hărți tactile și orientare independentă în spațiu; promovare mass-media a  proiectului în vederea extinderii sistemului în mai multe zone din orașul Timișoara. Beneficiarii directi sunt cei  171 de elevi cu deficiență de vedere de la Liceul Teoretic Special IRIS, Timișoara, din care 30 sunt nevăzători.  Beneficiarii indirecți sunt familiile acestora și comunitatea mai largă de nevăzători din oraș. Sistemul STEP-HEAR face spațiile din exterior şi interior accesibile pentru populația cu deficiențe de vedere,  fiind sistem de informare și orientare plasat în punctele în care o persoană nevăzatoare poate avea nevoie de  asistență în navigarea unei zone sau în jurul unui potențial pericol. 

 


Distribuie
Este utilă această pagină?