Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Gender Equality in Cinema I Ediție specială a LFDCannes à Timișoara

Perioada
octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
200.000 lei

Gender Equality in Cinema I Ediție specială a LFDCannes à Timișoara continuă tradiția  festivalului de film Les Films de Cannes à Timișoara de a populariza filmul de artă european și internațional, cât şi de a aduce la Timișoara cineaşti şi oameni de film care prin participarea lor la acest eveniment trezesc interesul publicului timișorean şi îl re-educă în spiritul cinematografului de autor. Pentru ediția de anul acesta, Asociația Cinemascop și Asociația Documentor vor aduce la Timișoara  cele mai importante filme din selecția Festivalului de Film de la Cannes din 2023 și vor dezvolta un  program de proiecții și evenimente profesionale care pun în lumină contribuția cineastelor și  profesionistelor în cinema, cu scopul de a omogia moștenirea culturală a acestor artiste, de a  intermedia legături profesionale dintre cineaste europene din Franța, Spania, Austria și cineaști, artiști din Timișoara.

Festivalul va avea loc între 19-23 octombrie 2023 în spații din Timișoara,  precum Cinema Victoria/Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara, Institutul Francez. Publicul timișorean se va bucura de prezența unor nume recunoscute la nivel mondial precum  Juliette Binoche, Céline Sciamma, care vor împărtăși din experiența lor de lucru în cadrul unor  sesiuni de întrebări și răspunsuri și masterclass-uri. Festivalul va avea o abordare interdisciplinară,  pentru a pune în valoare toate meseriile din cinematografie: regie, scenaristică, imagine, montaj,  actorie, producție, dar și critică și jurnalism de film. Peste 15 de profesioniste din Europa vor  călători la Timișoara cu ocazia Gender Equality in Cinema: Ediție specială a LFDCannes à  Timișoara, prezentându-se cel puțin 10 filme de lungmetraj. 

Prin intermediului acestui festival de film putem aduce claritate unor teme de discuție din jurul feminismului, egalității de gen, emancipării sociale, pe baza unor filme ca studiu  de caz și a unor Q&A-uri, conferințe, ca obiect de lucru. Conceptele sunt neclare  sau interpretate eronat, iar fascinația din jurul cinemaului poate încuraja spectatorii să participe cu o mai mare relaxare la astfel de dezbateri și să le înțeleagă mult mai ușor datorită faptului că discuțiile  au ca suport filme de ficțiune, cu narațiuni premiate la Cannes.


Distribuie
Este utilă această pagină?