Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Forumul Ansamblurilor Neprofesioniste din Transilvania, ediția a XVI-a

Perioada
septembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
33.000 lei

Forumul Ansamblurilor Neprofesioniste din Transilvania, ediția a XVI-a este organizat de Asociația de Dans Popular al Maghiarilor din România. De cincisprezece ani de când s-a înființat, Asociația selectează cele mai de seamă ansambluri de dansuri populare neprofesioniste din Transilvania. Scopul acestui forum este de a urmări evoluția profesională a acestor ansambluri, dar și de a consolida comunitatea ansamblurilor de dansuri populare maghiare din Transilvania închegată de-a lungul anilor. Creând oportunități pentur a se întâlni și a evolua împreună. 

Dincolo de spectacol, cel mai important este faptul că moștenirea culturală a tradițiilor dansurilor populare din Transilvania să fie dusă mai departe prin perpetuarea obiceiurilor, a datinilor strămoșilor.   Conceptul central este stimularea, motivarea grupărilor care au ca scop păstrarea tradițiilor populare (cântec, dans, jocuri populare, muzică) prin anunțarea unui concurs, cu calificative și premii, cu oportunitatea de a participa la evenimentul de cel mai înalt nivel profesional în ceea ce  privește activitățile ansamblurilor neprofesioniste.

La spectacolul de gală, publicul se va bucura de un amalgam de stiluri, de dansuri, de porturi populare, de muzică din toate regiunile Transilvaniei. Această diverisitate de stiuluri și de grupuri etinice are și o dimensiunea formatoare, educând  participanții și publicul în spiritul toleranței și al diversității culturale.  Pe plan național sunt o serie de festivaluri de gen pe tot parcursul anului, dar Forumul Ansamblurilor Neprofesioniste  din Transilvania este singurul festival care are statut de concurs și la care participanții sunt evaluați de către un juriu. Selecția acestor ansambluri și prezența lor în specacolul de gală lor este o onoare și o recunoștere profesională a valorii lor artistice. 


Distribuie
Este utilă această pagină?