Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Făcute în Fabric

Perioada
iulie - septembrie 2022
Suma solicitată
74.954 lei

Făcute în Fabric este prima ediție a unui proiect de rezidențe artistice și legături comunitare propus de  Asociația Casa Jakab Toffler.  Propune o dezbatere-atelier pe temele natură urbană, mediu  construit și locuire, și mai multe procese de creație individuale și colective selectate prin invitație directă și un apel deschis, ce vor propune diverse procese colaborative și co-participative de acțiune și creație, la  intersecția dintre artă și social.

Scopul dezbaterii-atelier și a rezidențelor este ca, la finalul lor, artiștii și animatorii culturali invitați să conceapă și să realizeze o serie de materiale teoretice și produse culturale sustenabile care să pună în valoare patrimoniul material și imaterial al Cartierului Fabric din Timișoara, cu accent pe elementele care  formează, creează și mențin vii relațiile intracomunitare. Propune re-imaginarea fizică și simbolică a spațiului  comun, într-un demers menit să îmbunătățească calitatea locuirii, coeziunea și sentimentul de apartenență  la unul dintre cartierele emblematice ale Timișoarei. 

Cartierul este un teritoriu în continuă schimbare și reconfigurare, fiind alcătuit dintr-o rețea de activități  familiale, sociale și colective, adeseori aflate în conflict. Prin instrumentele și metodologia oferite de  cercetarea și producția artistică, se permite negocierea, solidaritatea și auto-organizarea, precum și punerea  în practică a unor noi forme de convivialitate sau schimburi diferite de bunuri și idei. Programul Făcute în Fabric își propune așadar să construiască punți și să-și asume riscuri, căutând în  același timp să depășească limitele fizice ale spațiilor expoziționale, aducând, în loc, o viziune plurală și  comună asupra cotidianului social și politic, construind o poveste a contemporaneității noastre,  nemistificată și necosmetizată estetic. Asociația Casa Iakab Toffler este o inițiativă a locatarilor din imobilul omonim situat pe Strada Constantin  Titel Petrescu nr. 4, din Timișoara. Construit în anul 1911, palatul de raport Jakab Toffler se încadrează în  linia de expresie arhitecturală a anilor 1900, cu o plastică eclectică, specifică vremii, ornată cu butoni florali  și linii geometrizate ce marchează diverse trasee pe fațadă. 

 


Distribuie
Este utilă această pagină?