Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Fabricultura I Ediția II – PeriFEERIA!

Perioada
mai - iulie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
253.400 lei

Fabricultura este un program de activare comunitară și regenerare urbană prin cultură și revine în 2023 cu o ediție de poveste. PeriFEERIA! (A PeriFairytale!) va fi un omagiu adus de Cetățean de Traian culturii locale, tradițiilor muzicale autohtone, folclorului și basmului românesc. Un festival local ce va împleti tradiții și meșteșuguri ancestrale cu tehnologiile erei digitale. Veșnicia născută la sat va fi interpretată augmentat în realitatea virtuală, învățăturile bătrânești din basme vor răsuna în bătăi pe minut amplificate de mixere și sintetizatoare, instrumente uitate de timp vor fi acordate din nou de mâinile unor artiști a căror talent e depășit doar de pasiunea lor pentru folclor. 

Rezultatul va fi o experiență multi-senzorială cu suflet și har a tezaurului patrimonului local ce va fi redată unei noi generații spre a fi redescoperită și re-îndrăgită.  Înființată în anul 2021, Asociația Cetățean de Traian are ca obiectiv principal reabilitarea imaginii cartierului Fabric, pentru mult timp și pne nedrept ignorat.  Pentru îndeplinirea acestui obiectiv sunt trei direcții de acțiune, și anume organizarea de evenimente culturale în zona Pieței Traian, coagularea și încurajarea mediului antreprenorial și crearea unei comunități care să se implice în acțiuni de regenerare urbană.

Evenimentul va fi creat și curatoriat aproape exclusiv de artiști locali, fie rezidenți ai cartierului Fabric sau ai Timișoarei, care vor colabora interdisciplinar cu profesioniști din domenii new media pentru a-și realiza experiență culturală unică și absolut specifică acestui loc. Fabricultura a debutat în 2022 ca un program de activare culturală adresat cartierului Fabric ce a cuprins o serie de activități organizate în Piața Traian în parteneriat cu instituții publice și private, de mică anvergură, desfășurate în mod regulat pe o perioadă mai lungă de timp și a culminat cu un eveniment cultural major ca o celebrare a cartierului Fabric guvernate de 4 cuvinte cheie: artă, identitate, comunitate și patrimoniu. Evenimentul a presupus concerte live cu trupe de renume național și internațional, workshop-uri și activități comunitare pe parcursul celor trei zile, vânători de comori, ghiduri turistice și gastronomie locală. Scopul a fost atins. Povestea va continua.


Distribuie
Este utilă această pagină?