Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

F-Sides Cineclub Timișoara

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
250.000 lei

F-Sides Cineclub este un proiect lunar dedicat filmelor regizate de femei, derulat de Asociația Room 2046 în cinematografe și spații alternative din Timișoara din 1 mai până în 20 decembrie 2023. Misiunea proiectului este de a promova egalitatea de gen prin intermediul filmului și de a aduce în prim plan munca scriitoarelor și regizoarelor care au avut prea puțină expunere. Prin cele două secțiuni ale proiectului - una dedicată adolescenților și cealaltă publicului general - F-Sides aduce în Timișoara un program lunar de filme de artă din toate colțurile lumii care ne arată noi povești despre societate și contribuie la o mai bună înțelegere a egalității de gen. Programul dedicat adolescenților va construi o comunitate de tineri care parcurg o curiculă educațională despre feminism ilustrat prin film, se conectează la valori europene și își lărgesc orizonturile cinematografice.

Programul dedicat publicului larg propune o intersecție între film și literatură care aduce autoarele în prim plan. Secțiunea de scurtă durată a programului constă într-o retrospectivă de 5 filme a regizoarei și scriitoarei Marguerite Duras. Secțiunea programului cu recurență lunară are un format de 8 teme explorate prin 8 filme, iar pentru fiecare dintre acestea o scriitoare din România va produce un text original ca răspuns direct la film. Temele filmelor oglindesc situația femeilor în domeniile creative, atât privind barierele înfruntate de autoare pentru recunoaștere în canonul universal cât și personajele feminine adeseori reprezentate în moduri reductive. Proiectul va avea la bază un schimb de experiențe cu Festivalul Feminist de Film FeFi din Maribor, fosta capitală culturală Europeană în 2012, care se va coagula într-un panel public despre sustenabilitatea în cultură și introducerea unei lentile incluzive în proiecte culturale. 

Conceptul central al F-Sides Cineclub este de a prezenta publicului larg reprezentări mai complexe și profunde ale femeilor în arte, plasând filmul în diverse contexte interdisciplinare. Prin conceptul curatorial Flip the Script ne-am propus să ne uităm mai atent la ipostaze din literatură care ne pot spune cum au fost construite personajele feminine de-a lungul timpului și mai ales cum putem să rescriem/recitim canonul literar. Prin temele în baza cărora sunt selecționate filmele ne dorim să redescoperim scriituri hibride, personaje cărora nu li s-a făcut dreptate, autoare care au fost prea puțin citite și să depășim tropii care ne limitează. Fiecare film din sezon va fi însoțit de un text comisionat unei scriitoare care va da o replică sub formă de eseu, poem sau povestire scurtă, deschizând un dialog mai larg despre cum rezonează temele în ziua de azi, dar și un produs hibrid cu totul inedit care se poziționează între o interpretare a filmului și o creație literară nouă. Partea aceasta va fi coordonată de Elena Vlădăreanu, în parteneriat cu Zilele Sofia Nădejde. 


Distribuie
Este utilă această pagină?