Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Encounters for Sculpture I Cazarma U

Perioada
mai - noimebrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
250.000 lei

Encounters for Sculpture I Cazarma U cuprinde o serie de evenimente expoziționale, desfășurate pe parcursul anului 2023 și accesibile publicului pe o perioadă de 7 luni (mai-noiembrie), expozițiile fiind fie pe toată perioada (4 expoziții), fie pe perioade mai scurte, prin intervenții specifice. Conceptul curatorial care dă unitate acestor manifestări se referă la un tip de artă tridimensională, cunoscută îndeobște drept sculptură, care depășește însă această limită a expresiei plastice, extinzând-o și interferând cu diverse alte forme de exprimare sau medii creative (land art, intervenții site-specific, performance). 

Proiectul va urmări, pe de o parte, evoluția sculpturii în ultimii 50 de ani, printr-o prezentare istorico-tematică, și, de asemenea, va fi o platformă pentru crearea unor punți de legătură pe mai multe planuri: între mediul artistic local și cel internațional, între practica artistică și receptarea acesteia, între artiști și publicul larg, între diferite forme de arte (artă vizuală – dans - muzică - literatură). Toate evenimentele expoziționale vor fi însoțite de un program de mediere culturală și educație pentru artă, în cadrul cărora și interacțiunea cu publicul să fie cât mai directă și mai liberă. 

Proiectul se constituie și ca o abordare alternativă și neconvențională de promovare a unei importante clădiri din patrimoniul orașului, inclusă în preocuparea mai largă asupra fenomenului de artă contemporană, manifestată prin proiectul Timișoara - Capitală Europeană a Culturii 2023. Parteneriatele cu alte entități specializate vor conduce la animarea spațiului curții prin evenimente conexe (film de artă, muzică, arte performative – conform parteneriatelor semnate). Dimensiunea internațională a proiectului este garantată prin parteneriatele existente, prin implicarea unor specialiști, curatori sau artiști. 


Distribuie
Este utilă această pagină?