Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Educație Smart pentru elevii Liceului Teoretic Special IRIS Timișoara

Perioada
iunie - octombrie 2022
Suma solicitată
51.850 lei

Educație Smart pentru elevii Liceului Teoretic Special IRIS, Timișoara pentru elevii cu deficiențe de  vedere se desfășoară în două etape: Școala de vară și Concursul Național TIC. Liceul Teoretic Special IRIS își propune să dezvolte  sfera culturală a elevilor ambliopi și nevăzători prin utilizarea tehnologiei informației și comunicării.  Prin activitatea cu elevii se va aduce un plus de valoare atât beneficiarilor (elevii și familiile acestora,  comunitatea), cât și propriului personal prin crearea și implementarea de activități educative non-formale,  desfășurate in prima etapa a proiectului iunie-august 2022.  

Proiectul are ca scop diminuarea inegalităților de șanse și a disparităților în dezvoltarea copiilor și tinerilor cu deficiențe de vedere de la Liceul Teoretic Special Iris din Timișoara, creșterea stimei de sine a acestora, precum și formarea de abilități de viață independentă prin utilizarea tehnologiilor de acces specifice deficienței de  vedere în cadrul atelierelor practice. De asemenea, ne propunem stimularea interesului față de știință, prin  activități non-formale cu caracter practic-aplicativ pentru a realiza un transfer al cunoștințelor teoretice în  practică. Asociația pentru Sprijinirea Copiilor și Tinerilor Ambliopi și Nevăzători Iris (ASCTAN) a fost înființată în 2008. Scopul asociației este îmbunătățirea calității vieții și a educației copiilor și tinerilor  cu deficiențe de vedere și  asociate în vederea integrării lor într-o societate modernă. 

Accesibilizarea tuturor materialelor, utilizarea softurilor specifice nevăzătorilor, integrarea tehnologiei în  descoperirea unor concepte, ateliere de educație non-formală cu caracter practic-aplicativ pentru a realiza un  transfer al cunoștințelor teoretice în practică, reprezintă activități esențiale în cadrul proiectului. Prin intermediul atelierelor de formare din cadrul acțiunii Școala de vară se dorește ca elevii cu deficiențe de  vedere să deprindă abilități practice, de adaptare în comunitate, printr-o educație Smart care să contribuie la  diminuarea inegalităților de șanse și a disparităților în dezvoltarea copiilor și tinerilor. Prin intermediul Concursului național de tehnologia informației și comunicațiilor, elevii cu deficiențe de  vedere din țară, din ciclul gimnazial și liceal, își pot demonstra abilitățile deprinse în cadrul atelierelor  practice: utilizarea tehnologiei, gândire critică, muncă în echipă prin colaborarea în echipe neomogene la  realizarea unor reviste și broșuri pe o temă dată. 


Distribuie
Este utilă această pagină?