Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Ecoul sinagogilor

Perioada
iunie - septembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
119.700 lei

Ecoul sinagogilor își propune să pună în valoare patrimoniul evreiesc, material și imaterial, din Timișoara, dar și din regiune, prin intermediul muzicii pentru a converva această moștenire, dar și pentru a-l face cunoscut coferindu-i vizibilitate națională și europeană. Renumitul compozitor și virtuoz al viorii Alexander Bălănescu va lucra cu prim-cantorul  cultului mozaic Emanuel Pusztai pentru a compune o suită pentru voce și cvartet de coarde inspirată de ritualurile și practicile ciclului vieții evreiești. Ca sursă de inspriație va fi chiar și biografia artistului, ca evreu în România comunistă.

Compozițiile vor fi prezentate în premieră la Timișoara, în interpretarea Cvartetului de coarde Bălănescu. Alexander Bălănescu va înregistra la vioară solo, în Sinagoga din Fabric, în spațiul Sinagogii din Fabric. Interpretarea artistului în acel spațiu va fi menită a atrage atenția asupra stării de degradarea accentuată în care se află această clădire de patrimoniu. Folosind contextul internațional al titlului Timișoara Capitală Europeană a Culturii în anul 2023, Asociația Pantograf continuă de fapt demersul început în 2021, apoi în 2022, prin traseul digital al Poveștile sinagogilor, de a trage un semnal de alarmă de conștientizare asupra responsabilității cu privire la salvarea acestui patrimoniu inestimabil ca parte a identității Banatului multietnic și pluriconfesional.  

Alexander Bălănescu, violonist și compozitor israelian-britanic, originar din România, este unul dintre cei mai relevanți compozitori de muzică la nivel european, de o extremă versatilitate, parte a comunității evreiești. Artistul va colabora cu Emanuel Pusztai, pianist și prim-cantor al cultului mozaic din România, pentru a crea un conținut autentic codificând muzical pagini din destinul evreilor români, precum și ritualuri din ciclul vieții comunității până nu demult prezente în sinagogile din Cetate și Fabric. ”Voi apela la  propria mea experiență din timpul regimului Ceaușescu atunci când încercam să ne ascundem moștenirea evreiască, un amestec de teamă, dar și de mândrie și sfidare la adresa dictaturii”, a declarat Bălănescu. Scopul proiectului este și de a sensibiliza publicul asupra pericolului creșterii antisemitismului în Europa. Asociația Pantograf are drept misiune promovarea industriilor culturale și creative ca mijloc de conștientizarea și dezvoltarea a unor categorii diverse de public din punct de vedere socio-economic, etnic și confesional, susținând producția artistică și circulația internațională înspre și dinspre România a produselor culturale care excelează artistic și promovează valorile democratice și identiare. 


Distribuie
Este utilă această pagină?