Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Ecluzele de pe Bega

Organizator
Fundația DALA
Perioada
mai - noiembrie 2022
Suma solicitată
68.250 lei

Ecluzele de pe Bega este un proiect pluridimensional care își propune să realizeze conexiuni culturale, ecologice și economice între orașul Timișoara, localitățile limitrofe și aria internațională proximă (Banatul  sârbesc), fiind totodată un model de bune practici în ceea ce privește intervențiile într-o arie naturală, cea a Canalului Bega. Construit pe raporturile dintre trei centre de interes –  ambarcațiunea Pelicanul, Canalul Bega, Ecluzele de pe Bega – și pe proiecția a ceea ce pot reprezenta ele pentru Timișoara și împrejurimile sale, proiectul rezidă într-un mix de activități culturale și extra-culturale care acomodează profesioniști din domenii precum arhitectură (D. Proiect), urbanism, peisagistică, entități  din sfera publică, precum Apele Române Banat, și din cea privată, cu experiență în intervențiile de protejare  a unor situri asemănătoare (Asociația unDAverde, Asociația miniMass, Asociația Mila 23 – Ivan Patzaichin) și  comunitatea locală, care va fi cooptată în organizarea, producția și diseminarea unor activități ale  proiectului.

În plan simbolic, Ecluzele de pe Bega este despre un parcurs concret, condiționat de o  situație naturală, culturală și eco-specifică (Canalul Bega, comunitățile pe care le străbate), un vehicol-agent  încărcat și el istoric și cultural (ambarcațiunea Pelicanul) și un punct nodal, o posibilitate a deschiderii  (Ecluzele din Sânmihaiu Român și Uivar), a cărei refuncționalizare ar asigura continuarea parcursului  amintit. Fundația DALA este o organizație activă în sectorul independent care promovează prin proiecte culturale  si angajare socială dezvoltarea locală/regională sustenabilă. Reorganizată în 2006, Fundația DALA a  derulat sau are în derulare proiecte educaționale în domeniile patrimoniului, arhitecturii, arhitecturii  peisagere, mediului, dezvoltării comunitare, voluntariatului, artelor vizuale, proiecte multimedia sau  cercetare a ecosistemelor locale în parteneriate cu instituții sau ong-uri din țară sau străinătate.  

Fundația DALA s-a implicat, în ultimii doi ani, în mai multe proiecte pe tema râurilor din România. La începutul anului 2021, UE a propus un nou acord de mediu la nivel european ce se va baza pe  un nou green deal și pe monitorizarea schimbărilor climatice din ultimii 7 ani, în centru fiind  conceptul de “build back better”. https://ec.europa.eu/clima/news/commission-launches online-public-consultation-new-eu-strategy-adaptation-climate-change_en. Scopul proiectului Ecluzele de pe Bega este activarea Canalului Bega pe traseul Pontonul D`arc Timișoara  – Ecluza Sâmihaiu - Ecluza de la Uivar, sat aflat la aproximativ 40 de kilometri de reședința județului Timiș,  legat de aceasta și de o pistă de biciclete.  


Distribuie
Este utilă această pagină?