Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Ecluze pe Bega/Conexiuni Culturale

Organizator
Fundația DALA
Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
831.976 lei

Ecluze pe Bega/Conexiuni culturale este un proiect pluridimensional ce își propune să continue activitățile demarate în anul 2022, finanțat de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte. Anul trecut, proiectul testa realizarea de conexiuni culturale, ecologice și economice  între orașul Timișoara și teritoriul din proximitate de până la frontiera cu Serbia. Anul acesta, punem în discuție reluarea navigabilității pe Bega și consolidarea  Timișoarei ca pol și port cultural în regiune. Alături de 14 parteneri naționali și internaționali, instituții  publice, ONG-uri, artiști și specialiști se va propune o viziune nouă pentru culoarul cultural definit de  Canalul Navigabil Bega, de la Uzina Hidroelectrică Timișoara până la cotul de vărsarea în Tisa, de  la cetatea Titel.

Proiectul reprezintă un mix de activități culturale, educaționale și extraculturale care adună la un loc profesioniști din domenii precum arte, arhitectură, biodiversitate, educație sau  urbanism, cu scopul de a genera un model de valorificare, promovare și monitorizare a culoarului  verde-albastru. Ecluzele pe Bega sunt un instrument de coagulare și restaurare a dialogului interdisciplinar și  transfrontalier și încearcă prin artă să refacă conexiunea pe ape între Timișoara și Zrenjanin. 

Ambarcațiunea Pelicanul devine un laborator de artă și știință, respectiv o platformă culturală de promovare și valorificare a unui proces de reflexie asupra informațiilor adunate în mulți ani de  studiu și cercetare. Ecluze pe Bega este un proiect realizat prin asocierea între Fundația DALA, biroul de arhitectură  D Project și D'arc, alături de parteneri, colaboratori și voluntari. 


Distribuie
Este utilă această pagină?