Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Dreamers

Organizator
Paun C Ioana PFA
Perioada
septembrie - octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
49.200 lei

Dreamers este un proiect de performare-a-subconștientului și are ca punct de plecare și intenție visul fiecărui vizitator/participant.  Un container itinerant (Vis) va circula în trei spații publice din Timișoara la începutul toamnei 2023. În curtea Faber, la Festivalul Plai și în vecinătatea Universității de Vest. Înainte să intre în spațiu, vizitatorul își descrie cel mai puternic vis recent folosindu-și smartphone-ul și un link. Prin intermediul Dream Machine, procesăm automat visul extrăgând din el arhetipurile, temele, emoțiile, paleta de culori și asocieri cromatice, personajele. Dream Machine este un Natural language processor care sumarizează, găsește pattern-uri și  interpretează vise folosind literatură psihanalitică. Este, practic, un AI existent și pe care îl învățăm prin exersări multiple să interpreteze visul introdus și să extragă elementele de care avem nevoie  pentru a construi performance-ul. 

Show auto-performat propus, fără actori sau public, traduce în imagini live dorințe profunde, frici, emoții reprimate, gânduri și simboluri ale subconștientului lor. Fiecare spectacol durează 15 minute, este unic și va fi cunoscut numai de către vizitator.  Procesul complex de analiză a visului construiește în interiorul containerului o lume vizuală, fizică și sonoră croită doar pentru vizitator, în care acțiunile îi vor fi ghidate într-un performance-instrucțional. Containerul  Vis este intim și conține un arsenal de materialități ce vor fi modulate scenografic - obiecte moi,  substanțe lichide, props-uri tactile și senzoriale, lumini, mirosuri - adaptându-se fiecărui vis în  parte. O voce calmă va conduce încet vizitatorul într-o serie de coregrafii simple și puternice ale  propriului subconștient: gesturi, acțiuni, mișcări - repetitive sau bruște, încete sau abrupte, blânde  sau abrazive.  

Dreamers vine în întâmpinarea celor care doresc și/sau au curiozitatea să participe în orice fel de demers artistic, dar cărora le lipsește curajul ori nu  au avut până acum parte de cadrul necesar de exprimare. Locul în care va fi amplasat containerul  Vis este un spațiu public, însă interiorul este transformat într-un spațiu al intimității, facilitând  contextul pentru introspecție și joc, fără a pune presiune externă dată de un public, încurajând  astfel potențialitatea creativă latentă care stă în fiecare individ. Proiectul se adresează nevoilor imediate ale prezentului, ajutând la o schimbare de perspectivă asupra modului în care utilizăm tehnologia în viața de zi cu zi, descoperind un potențial imaginativ  neașteptat prin abordarea noastră artistică. Alegem să folosim metafore senzoriale, algoritmizate  prin intermediul inteligenței artificiale și transformate în acțiuni pe care participantul le va avea de  îndeplinit. Producem o răsturnare de roluri din convenția clasică de spectator – actor,  investind participantul cu o nouă dimensiune, aceea de interpret.  

  


Distribuie
Este utilă această pagină?