Dana Sarmeș, membru AICA, membru UAP, este critic și istoric de artă, curator independent și manager cultural, cu o licență în istoria și teoria artei, studii de master în filosofie și un doctorat în arte vizuale. Fondator al Asociației Culturale Contrasens (2015) și al Editurii Contrasens (2018), având o agendă curatorială orientată spre schimbările sociale și politice din societățile post-socialiste după 1989 și are ca repere arta și politica, arta și protestul social și arta ca praxis politic. Dana Sarmeș a produs și curatoriat numeroase expoziții în România - Madx in Romania (2018), PUTERE. Povestiri personale (2018), WeTransfer: Art and Politics in Appropriate Hands (2019), Europa Wonderland/ Body Space: Citizenship and Territories (2020), Invisible Cities, Imaginary Lands (2021), On Her Side (2022) și a editat peste 30 titluri de carte de artă contemporană, teorie critică, politică culturală și management cultural.
Ca manager cultural, dezvoltă programe de educație prin și pentru cultură sub forma unor școli de vară/toamnă, sub brand-ul TMcult (Școală De Management Cultural, Școala de Critică și Jurnalism Cultural/de Artă, Școală de Mediare Culturală). În 2021, alături de rezidenții Școlii de Critică și Jurnalism Cultural a fondat publicația ARTSENS, un fanzin de artă, bilingv „of/by/for all”, suport în programele de mediere culturală. În 2020, a pus bazele Centrului de Cercetare al Artei, Filmului și Literaturii Est-Europene, coordonând trei programe de referință: TAIFAS - Festival de Film și Cultură Balcanică, AccessArt și stART CINEMA.
A dezvoltat o platformă de resurse în educație - www.tmcult.ro - care este gratuită și accesibilă tuturor. În toate proiectele culturale și educaționale pe care le concepe, Dana Sarmeș vine pe contrasens, pentru că ea crede în originalitate și inovație, în școala altfel, în educația altfel și țintește schimbări autentice, cu impact, care să lase urme cât mai însemnate în societatea românească.
Medierea culturală în cadrul programelor de educație prin și pentru cultură este cel mai nou trend în programele/proiectelor culturale din Timișoara. Cu toate acestea, nu există studii de specialitate în nicio universitate, nu există bibliografie de specialitate, doar câteva rapoarte de bune-practici, iar în nomenclatorul meseriilor încă este asimilată cu meseria de mediator juridic. Majoritatea programelor sunt derulate intuitiv. Nevoia de mediere culturală este din ce în ce mai evidentă în contextul unei societăți tot mai diversificate.
Odată cu creșterea numărului de migranți, precum și a comunităților etnice și culturale, se pune o accentuată necesitate de a facilita interacțiunile și înțelegerea între diferite grupuri de oameni cu experiențe și valori distincte și poate juca un rol important contribuind la diminuarea discrepanțelor și la promovarea dialogului intercultural. Un aspect important al medierii culturale este acela de a combate stereotipurile și prejudecățile, care pot afecta relațiile interculturale. În plus, medierea culturală poate promova și susține diversitatea și incluziunea socială. Prin intermediul acestei practici, se poate încuraja dialogul intercultural și învățarea reciprocă între diferitele comunități, contribuind astfel la formarea unei societăți mai unite și mai echitabile.
Dana Sarmeș își propune să se perfecționeze în dezvoltarea de programe educaționale și de mediere culturală a artei și a filmului de artă și autor, cu focus pe activarea și implicarea grupurilor vulnerabile. Mobilitatea o va ajuta să cunoască modele de bune-practici în implementarea de proiecte educaționale care implică grupuri vulnerabile, să se familiarizeze cu bibliografia de specialitate în design educațional modern și aplicat, adresat atât grupurilor vulnerabile, cât și altor tipologii de public. Va stabili parteneriate durabile cu entități europene, va pune bazele unor viitoare colaborări în programe de educație și mediere culturală. Biblioteca Contrasens va fi astfel îmbogățită cu resurse educaționale moderne care vor fi accesibile gratuit tuturor.
Destinația mobilității este Brussel (Belgia), Art Basics for Children (https://www.abc-web.be/); Madrid (Spania), Hablar en Arte și Pedagogias Invisibles (https://www.hablarenarte.com/, https://www.pedagogiasinvisibles.es/) și Lisbona (Portugalia), Cinemateca Portuguesa (https://www.cinemateca.pt/).