Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Culinaria Banatica

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
188,090 lei

Proiectul cultural Culinaria Banatica este un proiect inovativ care promovează tradițiile culinare ale zonei Banatului, cu scopul de a conserva și promovarea patrimoniului cultural gastronomic din această zonă, prin intermediul unor evenimente culinare, workshop-uri și  prezentări culinare.  Proiectul reprezintă o oportunitate excelentă pentru cei  care doresc să descopere cultura culinară a acestei regiuni. Evenimentele organizate în cadrul  proiectului aduc în prim-plan preparate tradiționale, ingrediente locale și tehnici culinare specifice,  care ilustrează tradițiile culinare ale locuitorilor din Banat.  

De asemenea, proiectul are un impact semnificativ asupra dezvoltării economice a zonei.  Promovarea produselor și preparatelor culinare locale, precum și dezvoltarea unor parteneriate cu  producătorii locali, contribuie la dezvoltarea economiei regionale. Culinaria Banatica  demonstrează cum cultura și economia pot fi integrate și pot contribui reciproc la dezvoltarea  durabilă a unei regiuni. Proiectul Culinaria Banatica propune organizarea de evenimente multiculturale cu scopul de a promova și dezvolta arta gastonomică locală, în contextul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

Asociația Ho-Re Tim va promova ospitalitatea locală prin intermediul restaurantelor, cafenelelor,  cofetăriilor, vinotecilor, precum și a bucătăriilor etniilor prezente în Banat. Va promova cunoașterea și susținerea producătorilor  locali de produse agroalimentare pentru economia locală prin crearea de evenimente cu caracter  gastronomic și activități de comunicare, promovare și mediere culturală gastronomică.  Culinaria Banatica va genera un dialog interdisciplinar, pornind de la gastronomia locală, ca apoi să ilumineze subiecte precum educația, grija față de mediu, știința, sănătatea, echitatea socială, slow living sau sustenabilitate, toate dezbătute prin prisma gustului și aromei culinare. Vom stimula intelectul, simțurile olfactive și gustative ale comunității.  Scopul este de a motiva și reconecta comunității, de a relansa valori locale, atât pentru localnici, cât și pentru vizitatori, explorând în diverse limbaje, de la cel academic la cel artistic.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?