Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Conexiuni și transfer cultural la granița dintre epoci și lumi

Perioada
septembrie - octombrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
50.000 lei

Muzeul Ororilor Comunismului din România propune publicului expoziția Galerii Ascunse care documentează felul în care comunitățile religioase au avut de suferit în raport cu dictatura comunistă, așa cum apare reflectat în documente din arhivele fostei Securități. Proiectul are două componente - o expoziție și o conferință. Expoziția a fost realizată, cu finanțare europeană, în Irlanda și itinerată în mai multe localități din România, dar și în spațiul Uniunii Europeane. În secolul XX, în timpul regimului fascist și al celui comunist, comunitățile religioase au fost reprimate, supuse unei forme de presiune politică și socială.

Scopul proiectului este de a face vizibile documentele și mărturiile care sunt dovezi ale reprimării, imaginile asociate acestor represiuni așa cum apar în arhivele fostei Securități din România, Republica Moldova și Ungaria. O pagină de istorie care modul în care minoritățile religioase locale  au supraviețuit dejucând planurile puterii recurgând la creativitate. Kilometri de dosare aflate în arhivele fostei Securități, dovezi ale modului în care minoritățile religioase au supraviețuit în regimul comunist. Expoziția își propune re-examinarea și re-contextualizarea dovezilor aflate în arhivele fostei poliții secrete din trei țări precum România, Republica Moldova și Ungaria cu scopul de a atrage atenția cercetătorilor, dar și atenția publicului larg asupra dovezilor represiunii, a istoriei așa cum a fost.

Muzeul Ororilor Comunismului în Romania a fost înființat în 2019 și este un spațiu al memoriei victimelor represiunii comuniste, păstrând vie amintirea suferinței. O bază patrimonială și asigurarea de centre de documentare în parteneriat cu institute de cercetare. Muzeul organizează expoziții, evenimente, conferințe, propunând experiențe imersive aducând în spațiul public dezbaterea publică a ceea ce a însemnat regimul comunist ca formă de agresiune asupra cetățeanului documentând o imagine clară asupra traumelor suferite de către români în perioada 1945-1989.  Muzeul este un spațiu de reflecție asupra traumelor suferite în regimul dictatorial.  


Distribuie
Este utilă această pagină?