Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Competiția națională de Dezbateri Academice Timișoara Open 2022

Perioada
mai 2022
Suma solicitată
21.822 lei

Scopul principal al Competiției naționale de Dezbateri Academice Timișoara Open 2022 este promovarea dezbaterilor academice. Printre activitățile prevăzute în program se numără: meciuri de dezbateri, traininguri, instructaj asupra politicii de  echitate, sesiuni de feedback și ajutor și activități sociale între participanți și organizatori. Grupurile țintă ale  acestei acțiuni sunt elevii de liceu din cluburile de dezbateri academice din țară, precum și micro  comunitățile acestora, voluntarii și arbitrii (studenți și profesori). Scopul îl constituie educarea şi formarea tinerilor în spiritul valorilor democratice prin  dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi stimularea implicării active în viaţa societăţii civile.

Obiectivele vizează atât dezvoltarea individuală a tinerilor implicaţi în activităţile şi programele  derulate, cât şi dezvoltarea unei atitudini proactive prin angrenarea lor în soluţionarea problemelor din comunitatea în care aceştia trăiesc. Proiectele derulate de  ACDV oferă şansa tinerilor de a se implica direct în rezolvarea anumitor probleme identificate în societatea românească şi de a putea pune în practică  aptitudinile care îi recomandă drept viitori lideri ai generaţiei lor. Programul de dezbateri academice la nivel de liceu coordonat de ACDV a totalizat pe parcursul ultimilor  doi ani peste 200 de de beneficiari din cluburi aflate în oraşe din întreaga regiune.  În licee din Timișoara, Arad și Hunedoara, s-au dezvoltat cluburi de dezbateri academice.  Între 10 și 40 de membri desfășoară anual activități și dezbateri cu peste 150 de beneficiari în fiecare din cele 8 licee. Asociația a avut în ultimii 2 ani peste 500 de  participanți din întreaga țară la evenimentele și concursurile de dezbateri organizate.

Asociația oferă servicii de traininguri și seminarii pe teme din domeniul ştiinţelor comunicării, atât  persoanelor fizice cât și persoanelor juridice. Susținem evoluția sistemului de învățământ românesc, prin introducerea de noi arii curiculare și  promovarea metodelor interactive de lucru, inclusiv în cadrul învățământului formal. Cu  sprijinul Ministerului Educației, dezbaterile s-au introdus ca materie opțională în liceele din Romania. Asociația este membră în Adunarea  Generală a Fundației Județene pentru Tineret Timiș, unde contribuie la alcătuirea unei noi strategii de  tineret și la elaborarea și monitorizarea aplicării politicilor publice în domeniul tineretului la nivel local.  ACDV coordonează la nivel regional proiectele naţionale ale Asociaţiei Române de Dezbateri,  Oratorie şi Retorică (ARDOR), o structură federativă căreia îi sunt afiliate, alături de ARDOR Banat, alte cinci  asociaţii regionale. 


Distribuie
Este utilă această pagină?