Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Competiția națională de Dezbateri Academice Timișoara Open 2022

Perioada
mai 2022
Suma solicitată
21.822 lei

Acțiunea “Chropen 2022” are ca scop promovarea în rândul tinerilor a dezbaterilor academice, cu rolul de a  stimula dezvoltarea competențelor de comunicare, leadership, lucru în echipă. Participarea elevilor la astfel de evenimente le oferă acestora posibilitatea de a dobândi abilități care îi vor  ajuta atât în viața personală (exprimare liberă, elocință, coerența ideilor, expunerea logică a argumentelor),  cât și în cea profesională (facilitarea accesului la diferite proiecte, acțiuni, instituții de învățământ superior). Evenimentul se adresează elevilor și studenților  din întreaga țară.  În cele trei zile, vor avea loc sesiuni de dezbateri pe teme de actualitate din domeniile  economic, politic, social, ecologic, educațional, teme de interes atât pentru societatea românească, cât și la  nivel internațional. Pe lângă acestea, vor fi organizate traininguri susținute de lectori cu experiență în  debate și argumentație, care stăpânesc la nivel înalt tehnica oratoriei și a retoricii. Serile vor fi rezervate activităților de socializare, astfel încât tinerii să aibă posibilitatea să se cunoască, să  participe la schimburi de idei într-un cadru informal, prietenos și în același timp într-un mediu sigur.

Scopul Asociaţiei îl constituie educarea şi formarea tinerilor în spiritul valorilor democratice prin  dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi stimularea implicării active în viaţa societăţii civile. Asociaţia vizează atât dezvoltarea individuală a tinerilor implicaţi în activităţile şi programele  derulate, cât şi dezvoltarea unei atitudini proactive prin angrenarea lor în soluţionarea problemelor din  comunitatea în care aceştia trăiesc. Astfel, proiectele derulate de  ACDV oferă şansa tinerilor de a se implica  direct în rezolvarea anumitor probleme identificate în societatea românească şi de a putea pune în practică  aptitudinile care îi recomandă drept viitori lideri ai generaţiei lor. 

Programul de dezbateri academice la nivel de liceu coordonat de ACDV a totalizat pe parcursul ultimilor  doi ani peste 200 de de beneficiari din cluburi aflate în oraşe din întreaga regiune.  La nivel liceal, s-au dezvoltat cluburi de dezbateri academice în licee din Timișoara, Arad și  Hunedoara.  Acestea au fiecare între 10 si 40 de membri și desfășoară anual activități și dezbateri cu peste 150 de  beneficiari în fiecare din cele 8 licee. Pe lângă acestea, asociația a avut în ultimii 2 ani peste 500 de  participanti din intreaga tara la evenimentele si concursurile de dezbateri organizate. Asociația sustine evolutia sistemului de invatamant romanesc, prin introducerea de noi arii curiculare si  promovarea metodelor interactive de lucru inclusiv in cadrul invatamantului formal. In acest sens, cu  sprijinul Ministerului Educatiei, dezbaterile s-au introdus ca materie optionala in liceele din Romania. ACDV coordonează la nivel regional proiectele naţionale ale Asociaţiei Române de Dezbateri,  Oratorie şi Retorică (ARDOR), o structură federativă căreia îi sunt afiliate, alături de ARDOR Banat, alte cinci  asociaţii regionale. 

 


Distribuie
Este utilă această pagină?