Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Common Heritage I The Tale of Four Cities

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
485.775 lei

Common Heritage I The Tale of Four Cities este un proiect de cercetare, interpretare și promovare a patrimoniului comun împărtășit de orașele Timișoara (România), Szeged (Ungaria), Subotica (Serbia) și Odessa (Ucraina). Implementat de Asociația Prin Banat în parteneriat cu asociația TourInform din Szeged, VisitSubotica și Society and Historical Heritage din Odessa, proiectul își propune să ajute la conturarea identității locale a celor patru orașe prin intermediul patrimoniului. Cu ajutorul partenerilor locali din proiect, se vor organiza în Timișoara, în perioada mai-decembrie 2023, o serie de evenimente cu caracter public, precum expoziții de ilustrații realizate de artiști din toate cele patru orașe, expoziții de fotografie, ateliere și workshop-uri, conferințe internaționale.  De asemenea, un eveniment de anvergură va transforma o zonă urbană a orașului într-un spațiu imersiv și va purta participanții cu ajutorul artei contemporane prin istoria și poveștile comune ale celor patru orașe.

La finalul proiectului, va fi lansată o publicație științifică cât și un documentar video care va expune situația actuală a patrimoniului celor patru orașe cercetate. Proiectul s-a născut din nevoie de a expune o narațiune comună care să crească sentimentul de apartenență la același spațiu comun european, prin identificarea atât a elementelor comune împărtășite (culturale, istorice, etnologice) cât și a diferențelor care definesc specificul local al fiecărui oraș. În final, proiectul este o celebrare a unității și diversității culturale deopotrivă, prin utilizarea patrimoniului construit ca mediator cultural între patru orașe din patru țări diferite, care se reunesc prin artă în Timișoara. 

Publicul timișorean are oportunitate de a vedea orașul din diferitele perspective ale artiștilor locali și străini. Importanța patrimoniului imobil comun va fi consacrată de o conferință cu specialiști veniți din cele patru țări, un eveniment ce se adresează nevoii locuitorilor de a fi parte din lanțul culturii europene din care Timișoara nu numai că face parte, dar este și un actor important în calitate de Capitală Culturală Europeană. Proiectul este un efort de a populariza latura arhitecturală a culturii și de a promova arta și artiștii tineri, progresul și turismul cultural în mediul european regional.  


Distribuie
Este utilă această pagină?