Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Climathon Timișoara 2022

Perioada
octombrie 2022
Suma solicitată
9.405 lei

Climathon este o mișcare globală organizată local, în sute de orașe, sub formă de competiții anuale de tip hackathon. Comunitățile locale sunt astfel implicate în găsirea soluțiilor inovative la problemele orașului lor, generate de schimbările climatice. Metodologia de implementare este pusă la dispoziție de Institutul European de Inovare și Tehnologie (EIT), Climathon și Young Climathon fiind componente ale programului  Climate KIC (Knowledge Innovation Community) și Young Innovators. EIT oferă suport exclusiv non-financiar pentru Climathon, prin platforma online dedicată. Fundația Aquatim a organizat edițiile locale Climathon Timișoara în anii 2020 și 2021 și intenționează să organizeze în 2022 un eveniment Young Climathon. Acțiunea se adresează în primul rând elevilor (gimnaziu și liceu), care vor fi stimulați să se implice în soluționarea problemelor comunității, în mod colaborativ, în cadrul concursului-maraton de idei. Sunt vizate și cadrele didactice (facilitatori educaționali) care vor fi instruite, premergător concursului, în metodele de abordare inovativă sistemică, pe care să le aplice în lucrul cu elevii, atât în cadrul Climathon cât și ulterior, în activitatea de la clasă sau cea extra-curiculară. 

Climathon este, în esență, despre colaborarea pentru și în comunitate, despre inițiative sustenabile propagate de la bază spre vârf, despre schimbarea mentalității și responsabilizare. Toate acestea se sprijină pe o componentă educațională puternică – de formare a unei gândiri sistemice și de dezvoltare a creativității, adaptabilității, spiritului inovativ, capacității de a lucra în echipă - abilități necesare pentru a face față provocărilor sociale și de mediu ale viitorului. Young Climathon Timișoara 2022 va consta într-un eveniment principal, concurs-maraton de idei cu premii, pentru elevi, și o etapă premergătoare acestuia, de pregătire a cadrelor didactice - ateliere de instruire în folosirea instrumentelor de inovare sistemică. Ediția 2022 va pune accent pe stimularea elevilor și a faciltatorilor de a folosi și pe viitor abordarea inovativă și gândirea sistemică.

Înființată în anul 2019, Fundația Aquatim s-a născut din dorința companiei de apă Aquatim (membru  fondator) de a se implica și mai mult, mai divers și mai eficient în viața socială și culturală a Timișoarei. Fundația își propune să organizeze și să sprijine evenimente ştiinţifice şi artistice, să colaboreze cu  organizații similare, cât și cu autoritățile publice în vederea realizării protecţiei ecosistemelor locale, să  susțină producerea și promovarea de bunuri culturale, științifice și sociale, să realizeze programe de  parteneriat locale, naţionale şi internaţionale în domeniul educaţional, cultural şi al protecţiei mediului. 


Distribuie
Este utilă această pagină?