Natura, plantele și peisajul natural sunt din ce în ce mai prezente în discursul contemporan ca un răspuns la criza climatică și alienarea socială. Proiectul Civitas Floris propune o viziune inversată în care plantele sunt cele care studiază, analizează și proiectează asupra orașului și a cetățenilor săi. Proiectul constă în realizarea unei serii de fotografii printr-o tehnică analog cu caracter intuitiv prin tehnici experimentale adaptate în strânsă legatură cu subiectul propus, și anume o inversare a punctului de vedere și al percepție al unei grădini. Florile sunt cele care observa orașul, arhitectura, trecătorii, si alte componente ale vieții urbane, ele crează aceste imagini.
Lucrarea propune o conștientizare a prezenței plantelor ca o entitate conștientă (alături de animale, insecte, pietre, etc ) într-o posibilă colaborare cu natura - un proces opus exploatării economice la care sunt supuse de atâta timp. Seria de imagini Civitas Floris este prezentată în afișe și cărți poștale sau alte formate, prezente locuri de afișaj public, in parcuri, baruri, chioșcuri, bistro, mici magazine unde oameni se adună și discută. În felul acesta, mesajul plantelor poate ajunge la ei nemijlocit. De asemenea, publicul își poate exprima opinii ori contribui cu idei, comentarii ce pot fi înscrise pe cartoline si trimise pe adresa autoarei (poștal ori electronic), acestea urmând sa fie publicate pe website-ul proiectului.
Proiectul propus este o continuare a unei preocupări constante pentru grădini, plante altoite, procesul fotosintezei si analogia cu diverse tehnici foto și video. Proiectului Direct Exposure - Herbarium, care a avut loc în 2019, propunea studierea florei prezente in grădinile Timișoarei prin metode fotografice și video la fața locului (prin instalarea unui cort de developare și stabilirea unui spațiu de lucru in situ). Civitas Floris vine în continuarea cercetării din 2019 și încearcă de data asta o poziție opusă și anume - dacă Direct Exposure - Herbarium aduna și inventaria siluetele plantelor existente, cu intenția creării unui ierbar, de data asta, plantele sunt cele care se uita spre oraș și locuitorii lui.
Olivia Mihălțianu este un artist vizual cu preocupări în zona cross-media care implică video, film, fotografie, obiect, instalație și performance. Interesată de dezvoltarea unor proiecte pe termen lung, care urmăresc diverse aspecte legate de identitatea personală in relație cu viața socio-culturală, situații politice și economice în context local și global. Temele chestionate artistic și care fac parte din practica sa artistică sunt rolul jucat de artist în societatea actuală, procesul artistic, modele umane arhetipale, recontextualizare, alienare si altele.
Olivia Mihălțianu lucrează cu locații specifice, de la fabrici si alte contexte urbane, la zone rurale, vârfuri de munți ori insule izolate, filtrând totul prin imagini iconice inspirate de cultura cinematografica, artă video și fotografie, folosind camere istorice și tehnologii de ultimă oră, în încercarea de a se mișca liber în timp, în relație cu percepția personală și așteptările sociale. Olivia Mihălțianu a studiat Foto/Video și Imaginea Computerizată la Universitatea de Arte din București și a urmat master la aceeași universitate. A avut o serie de expoziții personale, dar a participat și în expoziții colective. A beneficiat de o serie de granturi și rezidențe, în țară și în străinătate.