Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Ce este arta I Joncțiuni urbane și emoționale

Perioada
mai - decembrie 2023
Finanțat prin
Suma solicitată
123.809 lei

Asociația Salonul de proiecte își propune prin proiectul Ce face arta. Joncțiuni urbane și emoționale să  dezvolte un tip de investigație artistică esențială pentru înțelegerea și navigarea contextului  contemporan. Vor fi organizate o serie de ateliere dedicate elevilor de gimnaziu  și liceu din Timișoara, pornind de la tipul de practică artistică ce a caracterizat opera lui Mircea  Nicolae. Atelierele vor fi împărțite pe trei direcții de cercetare: însemnătatea spațiilor de tranziție în  țesătură socială a orașului; relaționarea activă cu spațiul public urban prin semne și mesaje care  revelează subiectivitatea individuală; explorarea potențialului creativ al unor obiecte găsite și  abandonate, în opoziție cu consumerismul contemporan galopant.

Metodologia utilizată este gândită  în colaborare cu două entități locale ce au o experiență considerabilă în proiecte aflate la granița  dintre practica și pedagogia artistică: Minitremu (Laura Borotea) și Baraka Artist (Mihai Toth). Proiectul aprofundează și problematizează acest tip de cercetare artistică într-o publicație  în care va fi dezbătută practica singulară a lui Mircea Nicolae din multiple perspective, având  potențialul de a deveni un instrument util pentru artiștii tineri, cu aspirații de a transcende categorii  estetice rigide și a identifica resurse conceptuale și materiale dincolo de ceea ce pot oferi filierele  clasice de formare artistică și intelectuală din România.

Ce face arta. Joncțiuni urbane și emoționale este un proiect educațional și editorial derivat din  practica artistică și pedagogică a lui Mircea Nicolae. Componenta educațională va fi dezvoltată la  Timișoara, fiind implementată în perioada septembrie-noiembrie 2023, printr-un parteneriat cu două  asociații active local – Asociația Minitremu și Asociația Baraka Artist. Componenta educațională se va desfășura în licee și școli timișorene, în spațiul public și la spațiul Minitremu care va găzdui și prezentarea finală  a rezultatelor în decembrie 2023. Componenta editorială se va concretiza într-o publicație ce va  disemina pe termen lung semnificația operei și însemnătatea culturală a lui Mircea Nicolae și care  va fi lansată în luna decembrie 2023 la sediul Centrului de Proiecte din Timișoara, fiind promovată  local prin intermediul librăriei independente La Două Bufnițe. 


Distribuie
Este utilă această pagină?