Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Carlo Zoratti

Organizator
Carlo Zoratti
Perioada
23 octombrie-8 decembrie 2023
Suma solicitată
11.340 lei

Carlo Zoratti este regizor, scenarist și producător. Are în portofoliu videoclipuri, scurtmetraje și un deceniu de regie creativă pentru turneele renumitului artist pop italian, Lorenzo Cherubini, cunoscut sub numele deja celebru de Jovanotti. În anul 2013, Carlo a lansat The Special Need, lungmetrajul său de debut. Prezentat în premieră la cea de-a 66-a ediție a Festivalului de Film de la Locarno, producția a obținut aprecieri semnificative, inclusiv premiul SXSW Premiul publicului, Porumbelul de aur de la Leipzig, dar și nominalizări atât la Globurile de Aur italiene, cât și la Nastro D'Argento. Alte lucrări notabile ale artistului sunt filmul de animație Wooden Mirror și ficțiunea scurtmetraj Love Passing By.

Carlo Zoratti și-a perfecționat abilitățile la Fabrica - Centrul de cercetare în domeniul comunicării cu sediul în Treviso - Italia. A beneficiat de ateliere internaționale de scriere cinematografică și scenică, cum ar fi Torino Film Lab și CPH:LAB. A locuit în diverse orașe, printre care Torino, Milano, Berlin și Amsterdam.

Carlo Zoratti a primit invitația de a contribui la spectacolul de teatru 1978, în regia slovenului Tomi Janežič, produs de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara. Rolul lui Zoratti fiind acela de a realiza un film care să fie prezentat în cadrul spectacolului. Filmul este însă și o producție de sine stătătoare, o creație independentă. Proiectul de film combină diverse stiluri cinematografice, de la documentar, ficțiune până la elemente de culise, integrându-se în spectacolul de teatru.  Viziunea lui Zoratti este ca atât timp cât se află la Timișoara/România să filmeze concomitent cu implicarea în repetițiile piesei de teatru. Un film care să reflecte viața culturală a Timișoarei, nu doar despre și integrat spectacolului de teatru. Carlo Zoratti consideră colaborarea cu Timișoara/România un prilej de consolidare a relațiilor culturale funcționale în buna tradiție a multiculturalismului european.

Spectacolul de teatru în regia slovenului Tomi Janežič produs de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timișoara, consolidează relațiile culturale. Culturi diferite - italiană, slovenă, maghiară și românească - adăugând straturi la narațiunea/proiect lor. Un context istoric care este legat și de trecut, nu doar de prezent și viitor. Pentru Carlo Zoratti, Timișoara este un oraș încărcat de istorie care îmbină diferite culturi și moșteniri culturale ceea ce îl inspiră în demersul său artistic. Integrarea multimedia în teatrul live are ca scop să stabilească o abordare dramaturgică inovatoare, creând o experiență hibridă care este atât vizuală, stimulantă, dar și profund evocatoare.

*Spectacolul 1978 în regia slovenului Tomi Janežič vorbește despre România anilor 1970, o docu-ficțiune trans-generațională bazată pe poveștile personale ale actorilor și regizorului. Este o poveste despre anii comunismului într-un apartament din România, o poveste despre evenimente locale și globale care fac legătura dintre Timișoara și Nova Gorica (Slovenia) - la granița cu Italia - orașe care au fost parte din aceeași țară - Imperiul Austro-Ungar. În urmă cu mai mult de 100 de ani sute de soldați maghiari au luptat pe frontul Isonzo.

 


Distribuie
Este utilă această pagină?