Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2021

Cămine în mișcare: Centriphery

Perioada
14–25 iulie 2021
Finanțat prin
Suma solicitată
220.000 lei

Cămine în mișcare: Centriphery implică artiști locali, naționali, internaționali și membri ai comunității locale în co-crearea și dezvoltarea de noi acțiuni și expresii cultural-artistice, ce au ca inspirație narațiuni specifice patrimoniului cultural local.

În 2021, proiectului Cămine în mișcare, parte din dosarul de candidatură Timișoara 2023 și care vizează recunoașterea fenomenului migrației ca o realitate din prezentul și trecutul Banatului și al Europei, i se alătură Centriphery, un proiect european interdisciplinar, inclusiv și intergenerațional, prin care sunt încurajate și dezvoltate creații artistice care încorporează abordări interdisciplinare și participative.

Proiectul Cămine în mișcare: Centriphery se desfășoară în două etape generale. Prima etapă presupune o serie de activități și evenimente, de la rezidențe artistice, jurnalistice, ateliere tematice, performance-uri în spații publice din Timișoara, dezbateri și instalații de artă, până la producția și punerea în scenă a unui spectacol de teatru de mari dimensiuni, inspirat din povestea culeasă de Petre Ispirescu - „Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte”. Spectacolul este realizat cu sprijinul membrilor comunității locale, care se pot implica activ și pot afla ce se întâmplă în culisele unei producții teatrale.

Cea de-a doua etapă a proiectului constă în spectacole de teatru, instalații de artă și expoziții inspirate din povești de viață culese din Banat ce au ca temă centrală fenomenul migrației, dezbateri și un simpozion internațional. Proiectul se adresează unor categorii extinse de public, de la artiști profesioniști sau în curs de afirmare, experți și specialiști în patrimoniu cultural, factori de decizie locali și regionali, până la amatori de artă și cultură.

Foto: ©Flavius Neamciuc


Distribuie
Este utilă această pagină?