Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Caleidoscop cultural

Organizator
Anda Ionaș
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Sunt născută la Sibiu, oraș care în anul 2007 a avut privilegiul să primească titlul de Capitală Culturală Europeană.  Am văzut în ce fel acest amplu program a produs o transformare fără precedent conectând orașul la valorile europene,  contribuind la dezvoltarea sectorului turistic, oferind prilejul încheierii unor parteneriate transfrontaliere. Profilul cultural al Sibiului, ca și al Timișoarei, este de secole cel al unei comunității multiculturale și multiconfesionale. Programul Sibiu Capitală Culturală Europeană a valorificat din plin această dimensiune, creând imaginea unei comunități unite și active, tolerante și incluzive, dovedind că arta și cultura pot să fie factori de coeziune socială și de dezvoltare sustenabilă. Toate acestea nu ar fi fost  însă posibile fără aportul  presei, fără o strategie de comunicare care să facă vizibile țării și lumii întregi toate acțiunile care au transformat orașul într-o mare scenă. 

Am dat titlul planului de creație Caleidoscop cultural, deoarece, așa cum caleidoscopul este un dispozitiv care, datorită unor oglinzi încorporate, permite vizualizarea unor imagini de o frumusețe neobișnuită, viu colorate și simetrice, tot așa, prin intermediul articolelor cu temă culturală, multiplele acțiuni și evenimente care se vor desfășura în decursul acestui an în Timișoara pot fi reflectate în frumusețea și complexitatea lor. Îmi propun ca prin această bursă de creație să explorez diverse specii jurnalistice și, totodată, teme cât mai  variate, de interes pentru programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii.  Planul de creație va cuprinde cinci materiale care vor fi publicate atât în limba română cât și în engleză pe site-ul revistei Capital Cultural. 

Un portret al unei personalități culturale românești recunoscute la nivel mondial și omagiate în 2023 la Timișoara. Îmi propun să urmăresc momentele care au jalonat drumul său spre performanță, care au fost întâlnirile esențiale ce i-au marcat cariera, ce impact a avut creația sa asupra imaginii României în afara granițelor țării etc. Un reportaj al unui eveniment de anvergură inclus în programul Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Voi urmări caracterul interdisciplinar, implicarea noilor tehnologii în creația artistică, capacitatea de dezvoltare a publicului și de integrare a unor categorii vulnerabile,  crearea unor parteneriate internaționale cu  potențial de dezvoltare pe termen lung. 

Un interviu cu un artist sau om de cultură apreciat la nivel european sau chiar mondial, invitat în cadrul programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Voi căuta să descopăr în ce măsură particularitățile naționale, educația și cultura din care provine au impactat creația sa artistică, care au fost provocările cele mai mari pe care le-a întâmpinat în carieră, cum vede organizarea proiectului Timișoara Capitală Europeană a Culturii,  de ce schimbări pozitive crede că are încă nevoie sectorul cultural românesc și ce soluții s-ar putea găsi. O cronică a unui eveniment artistic (spectacol de teatru, de operă, muzică, proiecție de film) cu mare vizibilitate și implicând artiști și creatori ai scenei naționale și internaționale. Mă va interesa mesajul spectacolului, realizarea artistică, relevanța pentru obiectivele programului. Timișoara Capitală Europeană a Culturii.

O anchetă cu tema Timișoara Capitală Europeană a Culturii. Retrospectivă, care va urmări perspectiva actanților proiectului. Îmi propun ca prin această anchetă să reunesc mărturii și ecouri ale  celor care au făcut posibilă  întreaga desfășurare de forțe din anul 2023 la Timișoara. Respondenții vor oferi fiecare propriile răspunsuri la aceleași întrebări.  În felul acesta vom avea o imagine pe cât posibil cuprinzătoare și obiectivă (creată prin reunirea mai multor subiectivități) asupra a ceea ce a însemnat acest an pentru Timișoara și ce drumuri de deschid pentru viitor. Voi alege evenimente și personalități din domenii diferite ale culturii pentru a acoperi o plajă cât mai mare din ceea ce oferă Timișoara în anul 2023.

Anda Ionaș este jurnalist cultural, specialist în comunicare și relații publice, cadru didactic asociat al Departamentului de Asistență Socială, Jurnalism, Relații Publice și Sociologie din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga Sibiu. A absolvit Facultatea de Litere a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. Din 2016, este doctor în filologie al aceleiași universități.

Teza de doctorat Adaptarea cinematografică a operelor literare. Aporii. Prejudecăți. Noi perspective a fost publicată în 2020 la Editura Eikon, fiind recompensată în anul 2021 cu Premiul George Littera pentru carte de film, acordat de Uniunea Cineaștilor din România, Asociația Criticilor și Filmologilor. A scris articole pe teme de literatură, film și educație în volume colective, a fost reporter-corespondent pentru Radio România Cultural (2010-2013) și deține rubrica de cronică teatrală a Revistei Euphorion din Sibiu.


Distribuie
Este utilă această pagină?