Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Bookmaking Extravaganza | BD pop-up show

Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Bookmaking Extravaganza este un proiect creativ complex în care se combină următoarele elemente: o instalaţie pop-up interactivă, o lansare de carte (benzi desenate cu umor deştept, texte cu rime — în lucru; titlu: Zgripţuroiul din dulap şi alte fabulaţii) şi un scenariu de eveniment foarte bine pus la punct. O imersiune în lumea magică a benzilor noastre desenate (proiect va fi realizat în tandem cu remarcabilul artist vizual Alexandru Ciubotariu aka Pisica Pătrată). De ce BD? Albumele de benzi desenate sunt cele mai atractive cărţi pentru preadolescenţii şi adolescenţii de azi.

Realizarea instalației pop-up va utiliza un mix de tehnici: paper kraft, colaj, fotografie, elemente mobile, desen etc. O instalație artistică inedită, interactivă, mobilă, de aproximativ 2mx1m, care va dezvălui într-un mod surprinzător, treptat, tainele procesului de creare a unei cărți. Copiii vor putea explora, într-un mod amuzant, toate etapele de la conceptul inițial până la finalizarea unei cărți și vor înțelege toată munca și pasiunea care stau în spatele fiecărei pagini.

Realizarea coloanei sonore: vom crea o coloană sonoră specială pentru eveniment, care să completeze atmosfera magică și să amplifice experiența. Sunetele jucăușe și muzica captivantă vor însoți fiecare moment și vor adăuga o notă de atractivitate suplimentară. Realizarea decorurilor necesare (personaje comics din carte) din carton mousse (print, decupare laser, ataşare sisteme de prindere). Pregătirea materialelor pentru sesiunea de live drawing. Alexandru Ciubotariu își va împărtăși talentul și tehnicile de desen cu participanții, oferindu-le o perspectivă unică asupra procesului creativ. Copiii vor avea ocazia rară de a vedea un artist profesionist în acțiune.

Într-o atmosferă plină de suspans și imaginație, voi aduce personajele noii noastre cărţi la viață prin lectură și interpretare. Prin prezentarea captivantă, copiii vor deveni curioşi şi vor descoperi bucuria lecturii. Experienţa în showbiz mă ajută să organizez evenimente foarte atractive pentru copii (şi părinţi), combinând elemente din mai multe arte, spre deliciul participanţilor. Stabilirea şi pregătirea materialelor gratuite pentru participanţi (fiecare participant va primi un sketch book şi un instrument de desen, pentru că sesiunea de live drawing se va extinde şi asupra publicului). Ne place să facem surprize! Vom premia cei mai creativi participanți la concursul de desen.

Luminiţa Alexandru este scriitoare, scenaristă și pedagog ludic, membră a Society of Children's Book Writers and Illustrators. Este licenţiată în Pedagogie şi are o experienţă complexă în educaţia experienţială, jurnalism şi management cultural. În perioada 2014-2022 a publicat nouă cărţi pentru copii (printre care Yummy Stories – premiată internaţional, expusă la Miami Book Fair, Barbazuc, magicianul cuvintelor – primul kit autohton de dezvoltare personală pentru copii şi Un puşti genial şi un porc cu papion – primul roman grafic hibrid autohton. A semnat ghidul Tot ce trebuie să ştii despre industria muzicală din România şi a apărut în volumul Mass media şi educaţia.

A primit numeroase premii literare printre care Best Picture Book la Beverly Hills International Book Awards, Silver Medal la Readers’ Favorite International Book Awards, Marele premiu – Concursul naţional de creaţie literară V. Voiculescu, Premiul Revistei Ateneu, Premiul revistei Timpul. A fost redactor-şef al publicaţiilor ieşene Ore studenţeşti și Axis, redactor la cotidianul Opinia, realizator de emisiuni radio la RTV Europa Nova și music business consultant pentru Capital. A publicat poezie, proză şi eseu în reviste culturale şi a fost corespondent literar al revistei Zburătorul. A scris scenarii pentru desene animate, albume de teatru fonic şi benzi desenate. Ca pedagog ludic și edu-trainer, a susținut sute de ateliere de învățare experiențială, creativitate și storytelling în grădinițe, școli și tabere.


Distribuie
Este utilă această pagină?