Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Biblioteca de Jocuri Publice

Organizator
Maria Mandea
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Biblioteca de jocuri publice este o platformă online care se materializează în oraș. Deci ea presupune atât o dezvoltare (conceptuală și digitală) a platformei, cât și a modurilor în care jocurile sunt realizate. Bursa ar ajuta atât în dezvoltarea Bibliotecii, cât și în realizarea de evenimente de activare a jocurilor. Acestea ar presupune fie instalarea temporară (2-3 zile) a unui joc desenat cu cretă pe asfalt, fie realizarea unor spații destinate jocurilor (pe un termen mai lung - 4-6 luni). Am gândit ca jocurile să se integreze într-un pătrat de 5x5m, în spații publice. Am deja în plan realizarea unui astfel de eveniment în București, la începutul lui septembrie 2023, dar aș vrea să extind rețeaua și în alte orașe, iar Timișoara cred că ar avea multe spații posibile pentru a fi activate prin jocuri. Evenimentele contribuie la activarea spațiului public, la vizibilitatea Bibliotecii și a Institutului Jocului, dar și la testarea lucrărilor (jocurilor-instalații artistice). 

Totodată îmi propun să instalez un joc în spațiu public, în Timișoara. Fiind o platformă dezvoltată digital, Institutul Jocului nu este localizat geografic, în București sau în alt oraș. Nevoile sunt de întreținere și extindere a platformei, de create de lucrări care să intre în portofoliul public accesibil și de extindere în spații publice cât mai diverse (inclusiv geografic). Îmi propun să urmăresc în continuare să cercetez posibilitățile participative și performative ale jocurilor și să continui să explorez posibilitățile (auto)pedagogice ale jocului (de accesibilizare a conceptelor prin interactivitate). Asta se va reflecta în creșterea Bibliotecii și a site-ului Institutului Jocului. Temele abordate pentru noile jocuri vor continua temele studiate până acum. Vreau să dezvolt un joc pe tema locuirii, dezvoltând instalațiile anterioare, I Me Ours: Locuire și System in the Room. Acesta s-ar diferenția prin accentul pe modul în care funcționează sistemul de chirii și proprietate în oraș și cum influențează acesta locuirea.  

În iunie 2023, am lansat Biblioteca de Jocuri Publice, o platformă online cu jocuri care pot fi instalate și jucate în spațiul public. Jocurile sunt accesibile oricui. Biblioteca face parte dintr-un proiect mai amplu, pe care mi l-am propus pentru următorii 5-10 ani și anume Institutul Jocului - o instituție de cercetare artistică și interdisciplinară a jocului. Dimensiunile pedagogice, relaționale și comunitare stau la baza Institutului Jocului, dar și la baza practicii mele artistice. Biblioteca de Jocuri Publice este un prim pas în proiectul artistic de construcție instituțională. Jocurile din Bibliotecă sunt instalații dezvoltate anterior împreună cu membrii colectivului Super Serios (arhitecți și urbaniști), adaptate acum pentru a fi accesibile unui public larg. Accesibile în sensul că pot fi preluate, instalate, jucate și chiar modificate de către public. Biblioteca conține și instrucțiuni de instalare a jocurilor cum ar fi “cum se prepară și se folosește creta lichidă”, instrucțiuni care se bazează pe practicile urbanismului tactic. Scopul este de activare a unor spații din oraș prin joc, de conștientizare a lor ca spații publice, dar și de implicare a publicului în arta contemporană. Jucătorii sunt participanți în lucrarea artistică, actori în jocul performativ în spațiu public și în formarea spațiului public care altfel riscă că să fie format exclusiv după necesitățile automobilelor sau ale dezvoltatorilor imobiliari. 

Maria Mandea, artistă și cercetătoare, lucrează cu mediul jocului. A studiat Design de produs la UAUIM și a elaborat o teză de doctorat despre designul pentru joc la UNArte. În prezent, predă Game Design la UNATC București. În timpul studiilor, din 2012 până în prezent, a dezvoltat Micul Haos, un proiect de design de jucării bazat pe un concept original aflat la granița dintre jucării și obiecte de artă participativă.

Din 2017, a co-fondat studioul de design interdisciplinar Super Serios unde dezvoltă jocuri și instalații ludic-performative care abordează contexte urbane și post-industriale. În 2021-2022 a făcut parte din colectivul Știrbei47, un spațiu deschis pentru artă emergentă și participativă în București. Din 2022 face parte din asociația Laborator Artistic.

Maria Mandea lucrează cu mediul instalațiilor interactive la scară largă (Divided, 2020, Aproape Departe, 2020, System in the Room, 2020, Jocul Rousseau, 2022). Lucrările ei au fost expuse la nivel național și internațional atât în cadre formale, cât și neconvenționale: Muzeul Național de Artă Contemporană București, Centrul Ars Electronica, în galerii, centre culturale, spații artist-run, pe strada Ion Ghica sau pe străzile din Matera, Italia și pot fi găsite în colecțiile publice ale muzeelor (MNAC, Centrul Ars Electronica).


Distribuie
Este utilă această pagină?