Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunitate
Sesiunea 2022

Better Together – program de educație pentru o comunitate #AlăturiDeRefugiati

Perioada
august - noiembrie 2022
Suma solicitată
133.000 lei

Better Together - program de educație pentru o comunitate. #AlăturiDeRefugiați este o intervenție  multidisciplinară prin educație, cultură, artă și asistență socială coordonată de către LOGS - Grup de  Inițiative Sociale în Timișoara.  Preocuparea pentru o comunitate deschisă la problematica migrației și refugiaților a început în anul 2017 cu  prima ediție TRAF Timișoara Refugee Arts Festival, primul și singurul festival de artă din Europa de Est cu și  despre refugiați, organizat de către un grup informal reprezentând mai multe entități locale și finanțat în  principal prin donații din comunitate. În timp, intervenția prin mijloace artistice și culturale adresată unui  public de nișă s-a deschis către un public larg și a crescut complementar cu campanii de atragere de donații  și voluntari, activități educative în școli din Timișoara și dezvoltarea de servicii complexe cu sprijinul  comunității.  

Criza din Ucraina a adus problematica refugiaților în prim plan și ne așteptăm ca după un prim val de atenție  și simpatie să avem de contracarat noi narative cu tentă extremistă și xenofobă. Din acest motiv ediția 2022  a programului își propune ținte mult mai ambițioase și are nevoie de resurse predictibile la o scară mai largă  față de anii trecuți. Programul pentru acest an are drept componente principale: program de educație a comunității locale în ceea ce privește migrația și incluziune socială prin metode non formale și informale și creșterea gradului de suport comunitar spre refugiații și migranții din Timișoara/România; ediția VI Timișoara Refugee Arts Festival; realizarea de interacțiuni interculturale la nivel comunitar între migranți și timișoreni prin șezători urbane  care să crească gradul de sprijin și susținere față de refugiați; intervenții în spațiul public care să atragă atenția asupra problematicii migrației.

Grupul de Inițiative Sociale LOGS este o organizație grassroots din septembrie 2019, în Timișoara. Promovează integrarea grupurilor vulnerabile de migranți, luptă împotriva traficul de persoane și  folosește educația ca mijloc de depășire a vulnerabilităților sociale.  Participarea activă la dezvoltarea comunităților urbane și rurale din România pentru  a susține identificarea, răspunsul și depășirea nevoilor specifice ale grupurilor vulnerabile, cu ajutorul  comunității locale și voluntarilor prin intervenții culturale, sociale şi educaţionale.  LOGS coordonează, alături de Direcția de Asistență Socială a Primăriei Timișoara, și cu ajutorul a  sute de voluntari timișoreni, activitatea Centrului de Suport Timișoara pentru Ucraina, realizând împreună  cu parteneri locali o inițiativă unică, sustenabilă, de integrare socială a refugiaților din Ucraina în Timișoara. 


Distribuie
Este utilă această pagină?