Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2021

Avantpost: Oasis. Green Identity

Organizator
Avantpost
Perioada
17 septembrie – 17 octombrie 2021
Finanțat prin
Suma solicitată
63.800 lei

În cadrul expoziției Oasis. Green Identity, artiștii platformei Avantpost implementează în mediul natural al Stațiunii Tinerilor Naturaliști din Timișoara o serie de instalații in situ ce pornesc de la specificitatea și resursele acestui loc, o adevărată oază de liniște situată la periferia orașului. Totodată, proiectul are în vedere conștientizarea limitei dincolo de care raportul just dintre om si natură se poate dezechilibra.

Proiectul propune o îmbinare a practicilor și gândirii critice specifice artei contemporane cu noțiuni din domeniul ecologiei, sociologiei, biologiei, geologiei etc prin colaborarea interdisciplinară cu diverși activiști locali și internaționali. Intervențiile artistice, accesibile în perimetrul Stațiunii în perioada 17 septembrie – 17 octombrie 2021, sunt prezentate în cadrul unui program educațional și de mediere culturală prin întâlniri între artiști si studenții Facultății de Arte si Design și a Universității de Științe Agricole din Timișoara, dar și cu publicul larg.

Caracterul inovator al proiectului constă în primul rând în conceptul curatorial care problematizează relația dintre mediul antropic și mediul natural, urbanizarea accelerată și adâncirea tot mai mare a dezechilibrului dintre zonele construite și spațiile verzi din interiorul orașelor. Proiectul aduce în discuție idei precum îmbunătățirea sănătății mediului și revitalizarea zonelor construite prin grădini urbane, reabilitatea ecologică prin aportul și în beneficiul comunităților. Proiectul este conceput în jurul ideii de relaționare: a lucrărilor cu resursele și mediul natural în care sunt amplasate, a grupului expozant cu publicul în contextul discuțiilor, a publicului cu lucrările, cu conceptul, cu mediul ambiant al Stațiunii.


Distribuie
Este utilă această pagină?