Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Atelierul Greșelilor

Organizator
Peca Ștefan
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Atelierul Greșelilor presupune mai multe etape. Pregătirea atelierului, etapă în care voi dezvolta structura Atelierului, metoda de lucru și conținutul tematic și tehnic necesar în fiecare dintre sesiunile creative, în așa fel încât metoda aleasă să se poată mula pe experiențele artiștilor selectați din orice domeniu artistic în care activează. În principal, voi pune accent pe tehnici și metode din storytelling participativ și creație bazată pe cercetare. De asemenea, pe parcursul acestei etape, voi formula un anunț de înscriere necesar pentru etapa următoare. Anunțarea atelierului, procesarea înscrierilor, selecția și anunțarea participanților. În această etapă, anunțul de înscriere va fi publicat pe rețele sociale și în presa locală. 

Atelierul va fi deschis artiștilor rezidenți în Timișoara (inclusiv studenți) din orice domeniu artistic (scriitori, muzicieni, actori, artiști plastici, artiști conceptuali, artiști video, scenografi etc). Alături de o motivație personală, aplicația de înscriere va necesita și scrierea unui scurt paragraf în care se prezintă o greșeală care a marcat viața aplicantului. Numărul aplicanților selectați va fi de 5.

Atelierul Greșelilor va fi un proces intensiv care va dura o săptămână, cu sesiuni zilnice. În fiecare sesiune de atelier, voi avea și invitat cel puțin un artist timișorean cu care am colaborat în diferite ocazii care vor lua parte la sesiune alături de participanți, împărtășind din experiența lor în oraș. Fiecare sesiune va avea o temă principală legată de o dimensiune diferită a ideii de greșeală, explorând sinele, relații interpersonale, muncă/profesie, etică/moralitate, sănătate, spiritualitate și altele. În decursul săptămânii de atelier, vom genera materiale care vor constitui baza unei prezentări cu public la finalul săptămânii, în ziua de duminică. 

Peca Ștefan este un autor care experimentează în storytelling imersiv (pentru scenă, ecran, site specific/oriented, mixed media/multimplatform) pentru a crea evenimente participative de comuniune. De multe ori interactive, textele lui investighează istoriile subiective în conexiune cu întâlnirea fizică a unui public care împarte un spațiu printr-un eveniment artistic. Este considerat unul dintre cei mai relevanți dramaturgi români.

A urmat cursuri de scris dramatic la New York University şi a fost unul dintre rezidenţii programului internaţional de dramaturgie de la Royal Court Theatre, Londra, în anul 2005. Piesele sale au fost produse în România şi în străinătate – în peste 20 de țări din Europa, America de Nord și America de Sud. În 2010, piesa lui Wire and Acrobats (Acrobaţi) a fost selectată între cele 5 piese de la Berliner Stueckemarkt din cadrul Berliner Theatertreffen. Spectacolul Târgoviște de jucărie a fost invitat în 2012 la bienala New Plays from Europe de la Wiesbaden.

În anul 2013, Peca Ștefan a fost unul dintre cei 35 dramaturgi europeni invitați ai ediției aniversare de 35 de ani a Berliner Theatertreffen Stueckemark. Din anul 2015, este partener al PopUp Theatrics din New York. În anii 2016 și 2017, Peca a fost fellow al Centrului de Cultură Contemporană din Barcelona în programul Ageing Democracies.


Distribuie
Este utilă această pagină?