Ana-Maria Ursu a absolvit Facultatea de Teatru, Secția Actorie, a Universității George Enescu de la Iași, precum și un Master în Arta Actorului la aceeași facultate. A fost angajată la Teatrul Mihai Eminescu Botoșani în perioada 2008-2011 unde a jucat peste 20 de roluri. Din anul 2012, a decis să activeze în mediul independent. În 2015, a regizat un spectacol compus din fragmente din piese de Shakespeare și Moliere, prezentat în cadrul Festivalului Baroc. În 2016, a regizat spectacolul Tristețe și Leucoplast care a avut 16 reprezentații în mai multe locații din Timișoara.
A fondat Teatrul Basca împreună cu Victor Dragoș și Andrei Ursu în 2017. În 2020, a regizat spectacolul Fluturii sunt liberi pentru care Teatrul Basca a primit Premiul British Council la Premiile Uniter - Ediția 2021. În 2021, a regizat spectacolul PROF, cu tema violența și bullying în școli, a coordonat producția spectacolelor Puf Buf și La început a fost tăcere. În 2022, a regizat spectacolul Deasupra capului, iar în 2023, spectacolele Zambara Kabarett și Tactici de abuzament. În perioada 2018-2023, a jucat în spectacolele Altă zi cu soare, Ură și pisoi, Invizibilii, Casa cu Maimuțe, Animal Crossing, Turnul, Copacul, Ce-am avut. Ce ne-au dat. În perioada 2017-2023, a fost manager în diferite proiecte și a curatoriat peste 20 de proiecte culturale.
Mobilitatea este despre posibilitatea de noi colaborări cu oameni și instituții culturale importante pe plan internațional. Mai precis, cu regizorul Tomi Janežič și coregrafa Katja Legin, coordonatorii Centrului Cultural Krusce din Slovenia, cu Ignat Timar, președintele Societății Polono-Română din Cracovia, și cu Natalia Zarzecka, directoarea centrului cultural Cricoteka, tot din Cracovia. În calitate de manager al Teatrului Basca și de curator al Festivalului in:vzbl, Ana Maria Ursu și-a propus să se întâlnească și cu artiști din zona teatrului în perspectiva dezvoltării unor forme artistice mai puțin cunoscute în Timișoara, cum ar fi psihodrama și dramaterapie. De precizat că Tomi Janežič este regizorul psihoterapeut care a creat o metodologie valoroasă care combină teatrul și psihodrama.
Mobilitatea va presupune și organizarea unui turneu internațional cu trei spectacole produse de Teatrul Basca, precum și proiectarea documentarului INVIZIBil #portret de artivist. De asemenea, Centrul Cultural Cricoteka din Cracovia va găzdui spectacolul Animal crossing în spațiul instituției, iar Societatea Polono-Română va facilita întâlnirea cu instituții culturale din Cracovia pentru a găsi spații potrivite pentru organizarea întregului turneu.