Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023-2024

Ana Kun

Organizator
Ana Kun
Perioada
12 octombrie-27 octombrie 2024
Suma solicitată
3546 lei

Ana Kun este artistă vizuală în Timișoara, 1⁄5 din colectivul Balamuc, 1⁄4 din colectivul Zephyr, 1⁄2 din LuciAna și alte duo-uri. Deși cu pregătire formală în grafică (licență) și scriere creativă (dizertație), practica ei convivială depășește domeniul artelor vizuale și se extinde în literatură/text hibrid, publicistică independentă (fanzin), ateliere despre implicare socială prin artă și alte practici colaborative. În ultimii ani este tot mai interesată de politicile hranei și gătit ca practică colectivă, de munca invizibilă din domeniul artelor, de sănătatea mintală și istoriile locale. Alături de artistul Lucian Barbu, formează duo-ul LuciAna ce activează în zona de activism vegan, terapie prin artă și alte practici conexe grijii și eliberării în cadrul artei vizuale și publicisticii.

Individual și colectiv a produs peste 20 de fanzine, cărți și alte tipuri de publicații, fie de sine stătătoare sau ca publicații însoțitoare ale expozițiilor de artă. În acest an, a publicat două fanzine: Respectăm munca!, o colecție de 10 cărți poștale ilustrate și notate cu texte și imagini ce onorează locuitorii cartierului Drumul Taberei din București (în cadrul programului Orașul în Buclă) și Eliberarea Speciilor s-a produs*, un text hibrid de anticipație despre o lume mai bună, prezentat la spațiul Bunker din Chișinău, cu ocazia expoziției Imagini ale vieții bune în est.

Mobilitatea include rezidența artistică a doi dintre cei cinci membri Balamuc, Lucian Barbu și Ana Kun, la Riso&Friends (riso&prijatelji) din Rijeka, Croația, o micro-editură experimentală ce publică împreună cu artistx, autorx și comunități publicații în serii scurte, parțial manufacturate. Cu Ana Labudovic de la Riso&Friends cei doi artiști s-au cunoscut în cadrul târgului de carte de artă și fanzin din Timișora Sit+Read, ediția 2023, unde au discutat cu entuziasm posibilitatea unei colaborări. Rezidența nu numai că permite celor doi să cunoască comunitatea locală artistică și a producătorilor de fanzine ci, prin accesul la dotările editurii, să experimenteze cu tehnici de multiplicare noi, cum ar fi risograful, și să beneficieze de vasta experiență a Anei Labudovic în acest domeniu, precum și de arhiva de gen a acesteia. Finalitatea acestei rezidențe va fi o publicație tip fanzin care va fi prezentată în Timișoara la standul Balamuc de la târgul Sit+Read din acest an. Pe parcursul rezidenței, cei doi artiști vor locui la Deltalab, un spațiu locativ cu plan deschis al Universității din Rijeka, unde aceștia vor prezenta și rezultatul muncii lor experimentale de la Riso&Friends în ultima zi a rezidenței.

Rezidența la Riso&Friends deschide posibilitatea pentru Ana Kun de a învăța și a experimenta cu tehnici tipografice puțin cunoscute în România și inexistente în Timișoara, cum este risograful, dar și a deprinde aptitudini practice de alt tip, cum ar fi gestionarea unei edituri mici cu un program cultural conex ce acoperă o nișă îngustă de practici feministe și activiste, similară cu a grupului și spațiul nostru Balamuc. Rezidența prilejuiește și întâlnirea cu comunitatea locală DYI, artistică și publicistică independentă, precum și schimbul de materiale și experiențe inerent. Implicit, această colaborare va duce la întărirea comunității locale din Timișoara prin noi alianțe ce pot ajuta la dezvoltarea zonei de publicație independentă. Acest exemplu de bună practică din Rijeka se poate implementa realist și la Timișoara, un oraș similar ca dezvoltare economică și poziționare culturală în fostul bloc estic. Tipicul scenei de fanzin este tocmai colaborarea și solidaritatea transfrontalieră bazate pe schimburi de tipărituri și de practici, iar târgul Sit+Read nu poate rămâne singura ocazie a timișorenilor de a se integra în această comunitate globală. Rezidența este o ocazie de a crea noi materiale, de a porni o nouă colaborare cu Ana Labudovic, dar și a dezvolta o colaborare mai veche cu Lucian Barbu.


Distribuie
Este utilă această pagină?