Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Alexandru Ștefan Murariu

Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Compozitorul de azi în România: punți și provocări în drumul către interpret și public este un proiect care are ca obiectiv o înțelegere mai bună, direct de la creatorul zilei de azi, a procesului creativ pe care un compozitor îl dobândește și ulterior etalează publicului prin compozițiile sale. Pregătirea și prezentarea proiectului va fi împărțită pe trei paliere. Prezentarea/introducerea în context prin prezentarea într-un cadru public (lectură publică) a activității unui compozitor tânăr, de la formare la afirmare, de la primele contacte cu interpreții și festivalurile de profil, la consacrarea care a venit în urma unor oportunități: concursuri, cursuri de măiestrie, școli de vară etc.

Având în vedere parcursul pe care l-am avut de la formarea ca și compozitor în anii studenției, succesul oferit de concursurile naționale și internaționale câștigate, contactele naționale și internaționale din cadrul școlilor de vară și a cursurilor de măiestrie și aprecierea pe care am avut-o în urma admiterii în cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, cu multiple achiziții și premii acordate de către aceasta, consider că o astfel de lectură introductivă creează un context cuprinzător al carierei de compozitor în România la ora actuală. 

În etapa analitică a proiectului, în etosul cântului tradițional, vocal și instrumental, cu o focalizare către genul cântecului funebru (cântecul zorilor). Creativ, prin care voi compune o lucrare pentru percuție solo (care să includă mai multe instrumente acordabile și neacordabile și intervenția vocală a interpretului), care să ilustreze metaforic opusul nocturnei, gen popular în muzica clasică, mergând spre transformările pe care le remarcăm în prima parte a zilei: trecerea de la întuneric la lumină, ceața dimineții, coloritul cerului, halo-ul din jurul zonei în care soarele răsare etc., toate aceste evenimente urmând a fi gândite programatic și retoric cu trimitere la un cântec profund tradițional din folclor – cel al zorilor. 

Materializarea proiectului ar urma să fie prezentată public în mai multe direcții. Compunerea și prezentarea publică în primă audiție absolută a unei lucrări pentru percuție solo cu o tematică atractivă - prelucrarea citatului folcloric în creația contemporană. Vor fi utilizate un număr mare de instrumente de percuție, printre care și instrumente tradiționale religioase precum clopotul, doba sau toaca. Susținerea unor ateliere de compoziție one on one (deschise publicului) pentru elevii Liceului de Arte „Ion Vidu”, în care să le vorbesc tinerilor creatori despre compoziție, despre cum ia naștere o idee și cum transformăm acea idee într-o lucrare bine închegată în toate compartimentele: instrumentalitate, planul melodic, armonic, timbral și temporal.

O prezentare publică, care să conțină o prelegere despre ipostazele prelucrării de citate și mesaje din folclorul românesc în componistica modernă și contemporană românească. Creația în cauză ar urma să fie exemplificată live de către interpreți ai ansamblului Couleurs, ansamblu pe care l-am înființat în anul 2020, alături de interpretarea la finalul întâlnirii a lucrării pe care urmează să o compun pentru percuție solo.

 

Alexandru Ștefan Murariu s-a format ca violonist la Liceul de Muzică Sigismund Toduță din orașul natal, Deva. Absolvent al ciclurilor de licență, masterat și doctorat din cadrul Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima, la clasa de compoziție a maestrului Adrian Pop, a urmat un parcurs profesional remarcabil și face parte din rândul tinerei generații de compozitori români.

În 2014 și 2018 a obținut premiul pentru compoziție al Concursului Internațional George Enescu. În 2015 și 2019 a fost unul dintre câștigătorii Bursei George Enescu a Institutului Cultural Român, constând într-o rezidență de câte trei luni la Cité Internationale de Arts din Paris. În anul 2017 a fost distins cu Premiul Filialei Cluj a Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România (UCMR) și în 2018 a primit Premiul UCMR pentru creație corală. În anul 2020 a înființat Ansamblul de muzică contemporană Couleurs, împreună cu care a susținut deja o bogată activitate concertistică și de promovare a muzicii contemporane românești și internaționale, punctând prezențe în cele mai importante festivaluri de profil.

A obținut o bursă postdoctorală oferită de Academia Națională de Muzică Gheorghe Dima în anul 2022, în cadrul căreia a realizat un studiu asupra muzicii spațializate în creația compozitorilor din România. Lucrările sale au fost interpretate atât pe scene naționale, cât și pe cele internaționale de către ansambluri din România, Germania, Scoția, Franța și Elveția.


Distribuie
Este utilă această pagină?