Centrul de Proiecte
Timișoara
Cultură
Sesiunea 2023

Noi povestiri istorice

Organizator
Alex Moldovan
Perioada
august 2023-decembrie 2023
Valoarea bursei
12.000 lei

Literatura pentru copii din România nu-și are locul în istoriile literare și e văzută adesea ca un refugiu sau o distracție pentru scriitorii serioși. Mi se pare că o literatură nu poate fi sănătoasă dacă nu are ca parte integrantă și o zonă destinată copiilor. Cărțile pentru copii sunt de o importanță crucială în dezvoltarea intelectuală, emoțională și socială a micilor cititori, influențându-i în mod pozitiv pe termen lung. Proiectul meu este un volum care vine ca o replică actuală la celebra serie de Povestiri istorice a lui Dumitru Almaș, apărută în tiraje fenomenale în anii ’80. Intenția mea este de a rescrie poveștile trecutului într-o cheie ludică, accesibilă copiilor din ziua de azi. Volumul se adresează cititorilor între 10 și 14 ani și va cuprinde texte care se vor concentra asupra câtorva repere ale istoriei românilor. Voi folosi bursa pentru a mă dedica în întregime activității de creație literară și prezentului proiect, la care lucrez de ceva vreme și care este finalizat în proporție de 50%. 

Motivația mea e dublă. Pe de o parte, am întâlnit prea mulți elevi fascinați de personalități istorice controversate, de idei preluate nedigerate de la părinți, bunici și TV, cu aerul că aceea e Istoria, cu I mare. Mi se pare o tendință foarte periculoasă, iar aici intervine dimensiunea etică a volumului, care vrea să relativizeze informația oferită de-a gata pe aceste canale, s-o pună în context și să le ridice întrebări cititorilor copii. Cea de-a doua motivație ține de conjunctura actuală și vizează revirimentul pe care literatura pentru copii și adolescenți îl cunoaște în ultimii ani. Aflată în cel mai bun moment de după Revoluție, ea are nevoie de sprijin pentru a-și continua traiectoria ascendentă. Mi se pare că acordarea rezidenței unui scriitor de literatură pentru copii ar însemna un impuls suplimentar adresat celor care îi propun să scrie, editurilor și nu în ultimul rând publicului, a cărui încredere în valoarea scriitorilor români contemporani rămâne una problematică. 

În perioada bursei de creație literară pentru scrierea acestei cărți, îmi propun să mă concentrez pe crearea unei opere deopotrivă captivante și educative pentru copiii între 10 și 14 ani. În acest scop, voi urmări mai multe teme și concepte-cheie, folosind mai multe metode și tehnici creative. Tema principală va fi ficțiunea istorică bine ancorată în date și evenimente reale, cu un accent pus pe umor, pe o abordare amuzantă. Pe de altă parte, cărțile destinate publicului de vârsta aceasta trebuie să fie pline de mister și acțiune, astfel încât să le captiveze imaginația și să-i țină interesați de la început până la sfârșit. Un alt concept pe care îl voi dezvolta e cel legat de latura educativă. Voi sublinia importanța receptării corecte a informațiilor, a filtrării lor și al unei interpretări cât mai obiective. 

Pentru a lucra personajele și lumea în care se petrece acțiunea, voi crea fișe de personaje și schițe ale principalelor scene pentru a vizualiza și a lega mai bine toate elementele poveștii. Voi folosi suspansul, umorul și emoțiile pentru a păstra cât mai vie atenția copiilor. În plus, voi studia posibilitatea ca volumul să cuprindă ilustrații care să sporească impactul vizual al textelor și să stimuleze imaginația copiilor. Voi studia temele și subiectele istorice relevante, încercând să înțeleg ce îi interesează, ce le place să citească și care sunt abordările cele mai potrivite pentru această vârstă. Planificarea și structurarea cărții: voi exista mai multe povestiri, axate pe câte o personalitate istorică cunoscută. 

Alex Moldovan s-a născut în 1977 la Cluj unde locuiește şi acum. A studiat filosofia, are un master în teorii ale artei moderne, dar a lucrat și ca librar înainte să devină traducător. Ține ateliere de scriere creativă și dacă va termina măcar a zecea parte din cărțile la care lucrează se va considera un om mulțumit. A debutat în 2016 cu Olguța şi un bunic de milioane, serie care se continuă cu Olguța și Operațiunea Jaguarul (2020) și cu Olguța și marea demascare.

Cea mai recentă carte publicată este Casa, un roman distopic pentru adolescenți, apărut la Editura YoungArt. Între timp a scris și Băiețelul care se putea mușca de nas. Textul O poveste fără niciun fel de morală i-a apărut în Manualul de limba română pentru clasa a VII-a al Editurii Art Klet. A publicat în revistele Fabulafia și Ordinul Povestitorilor și în antologiile Uite cine vorbește, Cel mai mult și mai mult și Selfie. A făcut parte din juriul Trofeului Arthur și a participat la Tabăra de creație Locuiește în poveste. În 2021 a debutat ca autor dramatic la Teatrul Arcadia din Oradea cu o dramatizare a Băiețelului care se putea mușca de nas.

*credit foto Cornel Brad


Distribuie
Este utilă această pagină?