Da, nu există restricții în acest sens.
Recomandarea este de a alege acel domeniu care este dominant sau care considerați că vă caracterizează în cea mai mare măsură. Puteți apoi detalia în corpul aplicației caracterul interdisciplinar al practicii personale și să aduceți detalii.
Nu, aplicația este nominală, dar desigur că aplicația trebuie să reflecte realitatea practicii artistice. În acest caz, menționați cum intenționați să lucrați în perioada bursei, indicând grupul artistic și ce rol veți avea în acest format, pentru ca evaluarea să poată fi realizată ținând cont de contribuția dumneavoastră specifică. De asemenea, dacă portofoliul reflectă activitatea de grup, amintiți care a fost și este rolul vostru.
Regulamentul de acordare a burselor din cadrul programului Energie! Burse de creație 2023 lasă formatul materialelor rezultate la latitudinea jurnaliștilor și a platformelor media care le publică. Recomandăm, însă, ca materialele rezultate să fie elaborate și consistente: peste 1000 cuvinte, ilustrate vizual, în cazul materialelor scrise (cronici, reportaje, editoriale, investigații, interviuri, profiluri, portrete etc.), respectiv minimum 5 minute în cazul materialelor audio-video.
Contractul cadru de finanțare pe care jurnaliștii câștigători ai burselor îl vor semna cu Centrul de Proiecte va menționa includerea obligatorie la începutul sau la finalul materialelor publicate a unei precizări. Aceasta va specifica că respectivul material a fost realizat în cadrul unei burse de creație Energie!, acordate de Municipiul Timișoara, prin Centrul de Proiecte, în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”. De asemenea, aceasta va menționa că materialul nu reprezintă în mod necesar poziţia Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, care nu este responsabil de conținutul acestuia sau de modul în care poate fi folosit.
În plus, beneficiarii vor primi primi la semnarea contractului de finanțare Codul de etică al programului, ca anexă la contract. Codul de etică face referire la necesitatea respectării în practica editorială și artistică a unor valori fundamentale precum respectul pentru demnitatea umană și respectarea drepturilor omului.
O primă opțiune este ca jurnalistul/jurnalista să propună un acord de publicare cu o altă platformă media, care trebuie însă aprobat de coordonatorul programului de finanțare. Alternativ, Centrul de Proiecte poate propune bursierului publicarea pe una dintre platformele media partenere, în funcție de specificul și formatul materialului.
Potrivit regulamentului de acordare a burselor din cadrul programului Energie! Burse de creație 2023, contractul de bursă ia forma unui contract de cesiune neexclusivă a drepturilor de autor. Totalitatea drepturilor de proprietate, de autor și conexe asupra cercetării și asupra operei/operelor aparțin bursierului în afara prezentului contract. Prin urmare, jurnaliștii câștigători vor ceda parțial, pe o perioadă nedeterminată, drepturile de autor Centrului de Proiecte, care poate prelua integral sau parțial materialului publicat pe website-ul propriu sau în orice altă publicație proprie, cu mențiunea sursei, după publicarea acestuia inițială de către platforma media care a agreat colaborarea cu jurnalistul, în vederea publicării materialului. Detaliile contractului dintre această publicație și jurnalist nu privesc organizatorul programului de burse, dar acesta trebuie de asemenea să fie un contract de cesiune parțială a drepturilor de autor, pentru a permite Centrului de Proiecte preluarea parțială sau integrală a materialului pe website-ul propriu și în orice alte publicații, ulterior publicării inițiale.
Jurnaliștii freelance pot aplica la bursele de creație Energie! pentru jurnaliști culturali cu un portofoliu de materiale rezultate din colaborări cu diverse platforme media, care demonstrează activitate consistentă în domeniul jurnalismului cultural în ultimii trei ani. Trebuie însă să prezinte și ei un acord de principiu de publicare a materialului rezultat în urma bursei cu o platformă media la alegere, sub forma unui acord scris de parteneriat sau a unei corespondențe electronice privind viitoarea colaborare.