Centrul de Proiecte
Timișoara

Școala de proiecte culturale

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara lansează „Școala de proiecte culturale”, un program gratuit dedicat sprijinirii organizațiilor culturale aflate la început de drum, în dezvoltarea și consolidarea competențelor necesare pentru scrierea, managementul și comunicarea proiectelor culturale.

Primul modul al Școlii de proiecte culturale, dedicat accesării și managementului fondurilor nerambursabile (granturi) pentru proiecte culturale, va avea loc în perioada 15-16 aprilie la sediul nostru din str. Vasile Alecsandri nr 1.

Activitățile se adresează operatorilor culturali la început de drum (indiferent de forma de organizare juridică), care nu au obținut până în prezent fonduri nerambursabile pentru proiecte culturale sau care întâmpină dificultăți în accesarea sau gestionarea finanțărilor.

Prezentarea programelor de finanțare ale Centrului de Proiecte precum și a altor oportunități de finanțare din bugete publice pentru proiecte culturale, naționale și europene, alături de studii de caz utile debutanților, vor sprijini participanții să se orienteze eficient și să le aleagă pe cele mai potrivite ideilor și capacității organizaționale proprii. Complementar, prin atelierul propus, vom lucra aplicat pentru a înțelege pașii necesari dezvoltării unei idei într-o cerere de finanțare și pentru a duce proiectul cultural cu bine până la capăt, din perspectiva angajamentelor față de finanțator.

Program:

Marți, 15 aprilie 2025:
10:00 - 13:00: Prezentări despre finanțările publice pentru proiecte culturale
14:00 - 17:00: Studii de caz - proiecte culturale timișorene

Miercuri, 16 aprilie 2025:
10:00 - 13:00: Atelier – Dezvoltarea unei idei într-un proiect scris (partea 1)
14:00 - 17:00: Atelier – Managementul finanțării (partea 2)

Participarea este gratuită, în limita locurilor disponibile (20 de participanți/atelier; 40 de participanți/ sesiune de prezentare) și maxim 1 reprezentant/ organizație/PFA la fiecare dintre activitățile propuse, pe baza completării formularului de înscriere până cel târziu vineri, 11 aprilie, ora 14.00.

Cei interesați se pot înscrie la una/două prezentări și/sau atelier. În cazul înscrierii la atelier, este importantă prezența la ambele sesiuni din data de 16 aprilie.

Vor avea prioritate la selecția pentru participare la atelierul propus organizațiile care intenționează să aplice la unul dintre programele de finanțare pe care Centrul de Proiecte Timișoara le lansează în acest an.

La sesiunea de prezentări a unor studii de caz vor vorbi reprezentanți ai unor organizații care au realizat proiecte culturale cu fonduri locale ale orașului, pe care le considerăm exemple de bune practică: Irma Băloi (Mattika Explore SRL), Bogdan Crișan (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș), Regina Damian (Artekton Cult SRL), Mădălin Pătrașcu (Asociația CDPP - Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională), Elena Popa (pianistă și manager cultural, liber profesionist).

La activitățile propuse vor fi prezenți coordonatori ai unora dintre programele de finanțare gestionate de Centrul de Proiecte Timișoara și alte persoane implicate în procesul administrativ.

Activitățile vor fi coordonate de către Raluca Iacob, specialistă în politici de finanțare, cu 20 de ani de experiență în consultanță de management de proiect, atragerea de finanțări locale și europene pentru cultură, evaluarea cererilor de finanțare, monitorizarea și evaluarea proiectelor culturale. În prezent Raluca Iacob este membră în Consiliul de Coordonare al Centrului de Proiecte Timișoara, coordonatoare a monitorizării și evaluării Programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Pentru întrebări și detalii: Raluca Iacob, raluca.iacob@centruldeproiecte.ro.

***
Școala de proiecte culturale este un program de creștere a competențelor scenei locale care face parte din Power Station, programul de dezvoltare de capacități și networking profesional în ecosistemul timișorean, dezvoltată de Centrul de Proiecte Timișoara în contextul Moștenirii Programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.

Următoarele două module,  programate în acest an, Managementul proiectelor culturale (modulul 2), respectiv Comunicarea proiectelor culturale (modulul 3) vor avea loc în luna iunie.


Formularul nu mai este disponibil.
Este utilă această pagină?