Centrul de Proiecte
Timișoara
Noutăți
4 aprilie 2025

Școala de proiecte culturale. Cum să accesezi și să gestionezi fonduri nerambursabile

Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara lansează „Școala de proiecte culturale”, un program gratuit dedicat sprijinirii organizațiilor culturale aflate la început de drum, în dezvoltarea și consolidarea competențelor necesare pentru scrierea, managementul și comunicarea proiectelor culturale.
Credit foto: Adrian Anghel

Primul modul, axat pe accesarea și managementul fondurilor nerambursabile pentru proiecte culturale, va avea loc pe 15 și 16 aprilie 2025. Programul se adresează operatorilor culturali care, indiferent de forma juridică de organizare, fie nu au obținut încă finanțări nerambursabile, fie întâmpină dificultăți în acest proces.

Participanții vor explora oportunitățile de finanțare disponibile atât prin Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cât și din surse naționale și europene. Studii de caz relevante vor oferi exemple concrete pentru o mai bună înțelegere a procesului de accesare a fondurilor. În plus, în cadrul unui atelier practic, participanții vor parcurge toți pașii necesari pentru a transforma o idee într-o cerere de finanțare bine structurată și pentru a gestiona eficient proiectul, respectând cerințele finanțatorilor.

 


Înscrieri deschise până în data de 11 aprilie, ora 14:00

Evenimentul va avea loc la parterul Centrului de Proiecte, str. Vasile Alecsandri nr. 1, și va avea următorul program:
Marți, 15 aprilie 2025:
10:00 - 13:00: Prezentări despre finanțările publice pentru proiecte culturale
14:00 - 17:00: Studii de caz - proiecte culturale timișorene

Miercuri, 16 aprilie 2025:
10:00 - 13:00: Atelier – Dezvoltarea unei idei într-un proiect scris (partea 1)
14:00 - 17:00: Atelier – Managementul finanțării (partea 2)

Activitățile din cadrul primului modul vor fi susținute de Raluca Iacob, specialistă în politici de finanțare, cu o experiență de 20 de ani în management de proiect, atragerea de finanțări locale și europene pentru cultură, evaluarea cererilor de finanțare, precum și monitorizarea și evaluarea proiectelor culturale. În prezent, Raluca Iacob este membră în Consiliul de Coordonare al Centrului de Proiecte Timișoara și coordonează procesul de monitorizare și evaluare al Programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.


Raluca Iacob, credit foto: Adrian Anghel

La sesiunea de prezentări a unor studii de caz vor vorbi reprezentanți ai unor organizații care au realizat proiecte culturale cu fonduri locale ale orașului, pe care le considerăm exemple de bune practică: Irma Băloi (Mattika Explore SRL), Bogdan Crișan (Fundația Județeană pentru Tineret Timiș), Regina Damian (Artekton Cult SRL), Mădălin Pătrașcu (Asociația CDPP - Centrul pentru Dezvoltare Personală și Profesională), Elena Popa (pianistă și manager cultural, liber profesionist).

Participarea la eveniment este gratuită, însă locurile sunt limitate. Cei interesați sunt rugați să se înscrie prin completarea formularului publicat pe site-ul Centrului de Proiecte, până în data de 11 aprilie, ora 14:00. Se poate înscrie un singur reprezentant per organizație, care poate participa la una sau două sesiuni de prezentare și/sau atelier. În cazul atelierului, este important ca participanții să fie prezenți la ambele sesiuni din data de 16 aprilie. Vor avea prioritate organizațiile care intenționează să aplice pentru unul dintre programele de finanțare gestionate de Centrul de Proiecte Timișoara în acest an.

„Școala de proiecte culturale” face parte din programul Power Station, program dedicat dezvoltării competențelor scenei culturale locale, în contextul Moștenirii Programului Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii. Următoarele două module programate în acest an, vor avea loc în luna iunie.

 


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?