Centrul de Proiecte
Timișoara
Comunicate
28 august 2024

Filmul, arta contemporană, arhitectura, jazzul, designul, dansul contemporan și multiculturalismul, repere ale scenei culturale timișorene în următorii ani.

29 de proiecte, dintre cele mai variate arii tematice, au aplicat în acest an pentru finanțare în cadrul programului prioritar Repere în cultură, primul program de finanțare multianuală derulat de o administrație publică din România. Opt dintre acestea, care promovează muzica jazz, arta contemporană, filmul, designul, arhitectura, dansul contemporan și caracterul de oraș multietnic și multicultural al Timișoarei și care au fost evaluate cu cel mai mare punctaj de comisia de specialiști externi, vor primi finanțare în cadrul programului Repere în cultură.
Florin Gherasim | Celebrarea orașului (16-18 august 2024)

„Pentru programul de finanțare Repere în cultură, am primit anul acesta 29 de aplicații, foarte valoroase fiecare dintre ele, pentru care dorim să mulțumim tuturor celor care au depus efortul de a participa. Într-o situație ideală, fără constrângeri bugetare, am fi onorați să putem susține fiecare dintre aceste proiecte”, a spus Alexandra Rigler, directoarea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara 

 

Bienala Art Encounters 2025, curatoriată de prestigioșii curatori internaționali Tevz Logar și Ana Janevski, va fi organizată în perioada 16 mai - 29 iunie 2025, și își continuă misiunea de a fixa în conștiința publicului local, național și internațional rolul crucial pe care arta îl joacă în înţelegerea societăţii actuale, întărind comunitatea locală și stimulând idei creative pentru un viitor mai deschis și mai sustenabil. Bienala continuă să fie una dintre cele mai relevante bienale de artă contemporană de pe axa Veneția - Istanbul. Evenimentul găzduiește la fiecare ediție zeci de jurnaliști naționali și internaționali, invitați de la muzee și bienale de renume internațional, peste 20.000 de vizitatori care vor lua contact cu 60 de artiști expuși (40% români) și 10 lucrări special comisionate (5 ale artiștilor români). 


Art Encounters 2023

JAZZx este un eveniment de educație muzicală, care a contestat elitismul și prejudecățile din jurul jazz-ului și l-a popularizat în rândul publicului general prin concerte gratuite în piețele centrale din Timișoara, precum Piața Victoriei și Piața Libertății. Festivalul a demonstrat valoarea sa cultural-artistică prin atragerea unor artiști de renume mondial, câștigători a 133 de Premii Grammy, precum Richard Bona, Al Jarreau, Anoushka Shankar, The Cat Empire, The Chick Corea Elektric Band, The Cinematic Orchestra, R+R=NOW și Gregory Porter. Evenimentul reușește să transforme Timișoara, timp de trei zile, în primul weekend din iulie, într-un punct de referință al muzicii și artei. 


JAZZx 2024

Design Signals este posibil cel mai extins și complex program multidisciplinar din țară ce înglobează designul ca disciplină holistică și construiește punți între instituții, discipline, pedagogii și perioade de referință relevante pentru Timișoara. Programul se derulează de-a lungul a patru ediții: 2023 (parte din programul pilot Bright Cityscapes), o ediție în derulare în 2024 (cu titlul Woven Secrets cu focus pe industria textilă timișoreană) - iar următoarele vor aborda orașul ca ecosistem prin lentila colaborării creative și participative aplicate industriei chimice și agroalimentare timișorene. 


Bright Cityscapes 2023

TAIFAS este o inițiativă bazată pe colaborarea și coproducția a două organizații dedicate filmului de artă, filmului Balcanic prin excelență, Contrasens și Bad Unicorn. Dezvoltat în jurul a două programe de educație prin film inițiate încă din 2020, CinEd și stART CINEMA! dedicate copiilor și tinerilor, evenimentul își propune mize ambițioase - creșterea accesului publicului la filmul de artă ca metodă de cunoaștere, integrarea diverselor comunități în activitățile propuse și dezvoltare capacității profesionale a noilor generații de cineaști, conectând România cu Europa, la Timișoara. 


Taifas 2023

Beta - Bienala de arhitectură din Timișoara organizată de Ordinul Arhitecților din România - filiala Timiș, a crescut constant și susținut în ultimul deceniu. Acest proiect strategic pentru OAR și Municipiul Timișoara abordează problematici actuale de arhitectură și cultură urbană, atât la nivel local, cât și internațional. Beta promovează bunele practici și inovația, servind drept platformă de dialog între profesioniști, mediul academic, administrație și societatea civilă. Structurată pe două niveluri - identitar (tema bienalei) și director (organizarea conținutului) - bienala include cercetări curatoriate și un apel deschis pentru proiecte, având ca scop consolidarea echipei Beta ca think and act tank urban.


Bienala de Arhitectură 2023

Ceau, Cinema! 2025-2027 este cel mai mare festival de film din Banat, cu anvergură naţională şi europeană. Festivalul pune preţ pe identitatea culturală, multiculturalitate, promovarea tinerilor cineaşti, colaborări creative cu artişti locali și dezvoltarea de abordări interdisciplinare, focus pe cinematografia românească şi europeană, facilitarea întâlnirilor şi discuţiilor cu specialişti din domeniu, promovând educaţia non-formală. Este un festival care a creat o tradiţie în ceea ce priveşte prezenţa cinematografiei europene la Timişoara, având alături o serie de parteneri culturali locali şi naţionali, precum Institutul Francez, Centrul Cultural German, Institutul Polonez, Institutul Maghiar, Institutul Italian de Cultură. 


Ceau Cinema 2023

Proiectul Cadre și Forme în dansul contemporan, organizat de Noi Re-Creăm împreună cu Unfold Motion, este o inițiativă unică dedicată dezvoltării și promovării dansului contemporan în Timișoara și la nivel național. Proiectul urmărește conectarea sectorului de dans din Timișoara cu practicile și evoluțiile internaționale și diversificarea publicului prin abordări noi, accesibilizarea conținuturilor și „ocuparea” spațiului public. Desfășurat pe o durată de trei ani (2025-2027), proiectul include o gamă largă de activități: 24 de spectacole, 15 intervenții performative, 7 instalații de tip performance, 33 de ateliere, 3 școli de vară și 3 proiecții de film de dans. 


Cadre și Forme 2023

Zilele Culturale Maghiare din Timișoara - edițiile fără frontiere are la bază ideea promovării multiculturalității orașului Timișoara. În perioada 2024-2027 proiectul va pune accent pe colaborarea culturală în zona banatului istoric, o zonă care în mare parte se suprapune regiunii Dunăre-Criș-Mureș-Tisa (DKMT), pe promovarea orașului Timișoara în Serbia și Ungaria. Proiectul va avea o puternică componentă interculturală, în următorii patru ani vor fi promovate pe lângă cultura maghiară și cultura sârbească, rromă, română, germană și slovacă, punând în același timp accent pe atragerea tinerilor către eveniment.

 


Zilele Culturii Maghiare 2022

Programul prioritar de finanțare multianuală Repere în cultură susține proiecte culturale reprezentative pentru oraș, care au potențialul de a contribui la creșterea vizibilității și consolidarea imaginii Timișoarei pe harta culturală națională și internațională. Contestațiile pot fi depuse în perioada 28-30 august 2024, urmând a fi soluționate de o comisie de specialiști externi în perioada 31 august - 9 septembrie. În data de 10 septembrie 2024 va fi publicată pe site-ul Centrului de Proiecte lista finală a rezultatelor acestui apel de finanțare, după soluționarea contestațiilor. 

Găsiți aici lista cu rezultatele acestei etape.


Distribuie

Contact Presă

Anderka-Maria Iancea
Comunicare și relații publice
comunicare@centruldeproiecte.ro
+40711.931.123
Este utilă această pagină?