Blueprint of Being este un proiect al Asociației Teatrul Experimental Senzorial și propune o serie de activități de artă participativă în lunile septembrie-octombrie. O stagiune de spectacole produse de Teatru Senzorial Labirint (TSL) cu ajutorul unei comunități de actori amatori care va fi formată în cadrul proiectului. În toate activitățile cu public ale proiectului se va folosi metoda de teatru senzorial labirint (TSL). TSL este o formă unică de artă performativă și participativă care îmbină elemente de teatru imersiv, interactiv și de improvizație.
Proiectul urmărește îmbogățirea ofertei culturale a orașului cu produse culturale de artă experimentală, implicarea tinerilor în viața culturală, dezvoltarea lor personală și culturală prin co-creație și metode de învățare non-formală. Un alt obiectiv ar fi conectarea la scena culturală internațională printr-o colaborare cu întemeietorul metodei de TSL, regizorul galez Iwan Brioc. Proiectul are și o latură psihologică, metoda de teatru senzorial labirint fiind o metodă ce are efect de terapie prin artă, cu impact asupra participanților prin creșterea calitatea vieții acestora. În producția și desfășurarea spectacolelor de TSL sunt folosite soluții trans-disciplinare care se extind atât pe axa artistică, cât și pe cea social-educațională. Toate aceste abordări alternative și interdisciplinare fac din spectacolele de TSL o alternativă culturală unică, cu o atractivitate puternică în rândul tinerilor. Scopul îl reprezintă susținerea producției artistice și diversificarea ofertei culturale a orașului Timișoara prin producția primei stagiuni de 12 spectacole de teatru senzorial labirint din România, construite în colaborare cu Iwan Brioc, întemeietorul metodei TSL, alături de o echipă de tineri voluntari folosind tehnici de artă participativă și abordări interdisciplinare.
Organizatorii propun, în perioada 1-12 octombrie, o serie de 10 ateliere, organizate FITT Timișoara. Ateliere de tehnici inovative de art-terapie, expresivitate creativă și gestionare emoțională prin metoda TSL. Experiența este destinată celor interesați de teatru senzorial, care doresc să se cunoască mai bine, indiferent de experiența teatrală. Participanții vor explora trans-disciplinaritatea teatrului senzorial, imersiv și participativ, într-un cadru creativ. Programul acoperă introducerea și aprofundarea metodei TSL, în care participanții vor ajunge să își creeze propriile lor momente teatrale alături de echipa de actori amatori a Teatrului Senzorial. Participarea este gratuită, iar locurile sunt limitate.
Sebastian Dobrescu, președinte al Teatrului Senzorial din Timișoara, este regizor. Din anul 2012, organizează evenimente folosind metoda numită teatru senzorial labirint și promovează această mișcare în țară cât și în Europa. Prin teatru senzorial labirint, construiește procese co-creative preocupat de consolidarea comunității, creează contexte prin care să aducă cultura mai aproape de cei nevoiași prin proiectele sale - copii din centre de plasament, copii cu nevoi speciale, sau cu nevoi sociale. Din 2012, Sebastian Dobrescu a antrenat peste 300 de actori amatori pentru a devini actori în această metodă.
Iwan Brioc, din Țara Galilor, este regizor și întemeietor al metodei numite teatru senzorial labirint. A pus bazele acestei metode în anul 2000. Experiența lui Iwan se extrage din cei peste 30 de ani ca facilitator de spectacole de teatru forum. La începutul anilor 1990, TSL are o metodologie complet diferită de cea a unui spectacol clasic de teatru. În această incursiune imersivă, spectatorul nu este doar observator pasiv, ci participant al actului teatral. Inspirat de Poetica simțurilor a lui Enrique Vargas, acesta a creat un tip de experiență care să le permită membrilor publicului să pășească într-un labirint întunecat tridimensional care presupune multe obstacole și întâlniri ce declanșează amintiri senzoriale. Construcțiile clasice precum spațiul și timpul nu își mai găsesc locul în acest concept, ci totul este înlocuit de memorie și de imaginație. Fiecare persoană va privi experiența prin lentilele sale. El este trainer acreditat de mindfulness, și îmbină prin practicile sale teatrale tehnici de atingere a unei stări de prezență profundă. Din anul 2000, Iwan călătorește prin Europa, și răspândește metoda la comunități locale. În prezent, el lucrează cu NHS pentru a implementa abordări de mindfulness în clinicile și spitalele din Regatul Unit.
Nava C2 este un grup vizual contemporan din Timișoara, compus din Ilie Duță, Dorian Bolca și Tsvetelina Angelova. Grupul implementează proiecte vizuale inovative, având până acum o serie de intervenții cu multiple asociații și evenimente din oraș.
Perioada 1 octombrie -11 octombrie, ora 18:00-20:00; 5 octombrie, ora 12:00-14:00. Locație: FITT, Timișoara. Intrare liberă.
Asociația Teatrul Experimental Senzorial derulează proiecte de producție de spectacole de teatru imersiv, interactiv și senzorial de la înființarea sa în 2016. Alături de regizorul Sebastian Dobrescu, fondatorul asociației, aceasta formează singura organizație artistică din România cu un profil de activitate axat pe dezvoltarea și promovarea metodei numite Teatru Senzorial Labirint (TSL). Proiectul propus, Blueprint of Being, este considerat o continuare directă și o evoluție considerabilă a proiectelor anuale de anvergură ale Asociației TES, Open Minds I și II, proiecte desfășurate în 2021 și 2022, finanțate de Primăria Timișoara prin Centrul de Proiecte. Aceste proiecte includ atât componenta performativă a spectacolelor, cât și cea de activare comunitară, prin implicarea actorilor amatori voluntari în desfășurarea spectacolelor. Sebastian Dobrescu are o experiență considerabilă în implementarea proceselor de activare comunitară, dovadă fiind cei peste 200 de practicieni pe care i-a inițiat în metoda de TSL, care formează acum o parte din Comunitatea Teatrului Senzorial din Timișoara, alături de alți amatori și fani loiali ai metodei de TSL.
A desfășurat peste 15 procese de co-creație și producție a spectacolelor de TSL, majoritatea în Timișoara, în locații precum Casa Tineretului, Casa Studenților, Muzeul Satului Bănățean, Escape Venue sau incinta Teatrului Național Timișoara. Acestea au rezultat în peste 100 de ateliere de Teatru Senzorial, desfășurate pentru un public de peste 1500 de persoane, și peste 140 de reprezentații de spectacole de TSL, desfășurate pentru un public de peste 4000 de persoane. Asociația are o experiență extensivă în producția spectacolelor site-specific, formând un stil propriu de scenografie imersivă. De-a lungul timpului, au dezvoltat o colaborare strânsă cu grupul de artiști locali Nava C2. La acest proiect vor fi implicați 4 scenografi/artiști vizuali: Dorian Bolca, Ilie Duță, Tsvetelina Stefchova Angelova, membri ai grupului Nava C2, și Miki Velciov, artist land-art și membru fondator al grupului timișorean AVANTPOST.